Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au calculat cu cât ne îngraşă fiecare meniu fast-food consumat

Oamenii de ştiinţă au calculat cu cât ne îngraşă fiecare meniu fast-food consumat

Oamenii de ştiinţă au calculat cu cât ne îngraşă fiecare meniu fast-food consumat
Publicat: 06.02.2014
Indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane creşte cu 0,03% de fiecare dată când aceasta consumă mâncare fast-food, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, publicat în Bulletin of the World Health Organisation, conform dailymail.co.uk.

Datele studiului au relevat, de asemenea, că, între 1999 şi 2008, numărul meniurilor fast-food consumate anual de o persoană, la nivel global, a crescut de la 27 la 33 în intervalul 1998 – 2008. În aceeaşi perioadă de timp, indicele mediu de masă corporală din cele 25 de ţări dezvoltate a crescut de la 25,8 la 26,4.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au ajuns astfel la concluzia că fiecare meniu fast-food cauzează o creştere cu 0,03% a indicelui de masă corporală.

O persoană cu IMC între 18,5 şi 24,9 are o greutate normală, un IMC între 25 şi 29,9 semnalează că o persoană este supraponderală, iar un IMC de peste 30 reprezintă un simptom al obezităţii.

Acest studiu este primul care examinează efectele consumului de mâncăruri fast-food asupra obezităţii şi ale impactului economic al fenomenului, susţinând că guvernele ar trebui să ia măsuri concrete de prevenire a obezităţii şi a urmărilor sale pe termen lung – diabet, boli cardiovasculare şi cancer.

„Dacă guvernele nu vor lua măsuri pentru reglarea economiei, piaţa va continua să promoveze obezitatea în toată lumea, cu urmări dezastruoase pentru sănătatea publică şi productivitatea economică”, a declarat Roberto De Vogli, coordonatorul studiului, de la Departamentul de ştiinţe ale sănătăţii publice al Universităţii din California, Davis.

Studiul se concentrează pe ţările dezvoltate, însă descoperirile acestuia sunt relevante şi pentru ţările în curs de dezvoltare, deoarece „practic, toate naţiunile au trecut printr-un proces de globalizare şi de reglare a pieţei – mai ales în ultimele trei decenii”, a afirmat Roberto De Vogli.

Cele mai mari creşteri ale IMC au fost înregistrate în Canada, Australia, Irlanda şi Noua Zeelandă, în timp ce creşterile cele mai reduse se înregistrează în ţările cu reglementări de piaţă mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia şi Belgia.

Click aici pentru a vă calcula indicele de masă corporală.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase