Home » D:News » Una dintre cele mai periculoase zoonoze face tot mai multe victime în UE. Boala se transmite prin mâncare

Una dintre cele mai periculoase zoonoze face tot mai multe victime în UE. Boala se transmite prin mâncare

Una dintre cele mai periculoase zoonoze face tot mai multe victime în UE. Boala se transmite prin mâncare
Publicat: 20.02.2014
Numărul cazurilor de listerioză, contractată consumând alimente contaminate sau prin contact cu animale infectate, a continuat să crească la nivelul UE, omorând 198 de persoane în 2012, a anunţat marţi Agenţia Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA), relatează AFP.

Statele membre au semnalat 1.642 de cazuri de listerioză în 2012, cu 10,5% mai multe decât cu un an înainte, confirmând o tendinţă de creştere, apărută în 2008.

Spania, Scandinavia, Franţa şi Germania au raportat cele mai numeroase cazuri raportat la populaţia lor, detectate în principal în semipreparate pe bază de carne şi peşte, ca de exemplu jambon sau peşte afumat.

Această boală este considerată una dintre cele mai periculoase zoonoze (boli transmisibile de la animal la om), cu o rată a mortalităţii care s-a stabilizat la 17,8%. Bătrânii, femeile însărcinate şi pacienţii cu un sistem imunitar slăbit sunt grupurile cele mai expuse complicaţiilor, în special meningitelor şi septicemiilor.

În schimb, UE a înregisterat progrese împotriva salmonelozei. Numărul cazurilor de salmoneloză, de 91.034 în 2012, a scăzut pentru al şaptelea an consecutiv. Potrivit EFSA, această ameliorare decurge „din succesul programelor de luptă implementate în fermele de păsări”.

Numărul cazurilor de campilobacterioză, prezentă în principal tot în carna de pasăre, a scăzut uşor, pentru prima dată după cinci ani.

Această zoonoză provoacă diaree, febră şi dureri de cap. Ea este semnalată cel mai frecvent, fiind înregistrate 214.268 de cazuri de infecţie la om.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase