Home » D:News » Vei mai fi în viaţă peste 5 ani? O analiză de sânge va da răspunsul

Vei mai fi în viaţă peste 5 ani? O analiză de sânge va da răspunsul

Vei mai fi în viaţă peste 5 ani? O analiză de sânge va da răspunsul
Publicat: 26.02.2014
Analiza unor probe de sânge poate identifica persoanele care prezintă un risc mărit de a muri curând, din cauza unei serii de boli, de la cancer la maladii cardiace. Cu ajutorul testului pot şi identificate chiar şi persoanele aparent sănătoase, dar care, în realitate, au un risc mare de a deceda peste câţiva ani.

Testul a fost dezvoltat de cercetătări finlandezi şi estonieni, care speră să identifice astfel de timpuriu persoanele cu afecţiuni ascunse; aceste persoane ar putea astfel beneficia de tratament instituit din vreme, ceea ce le-ar prelungi viaţa.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 17.000 de persoane cu o sănătate în general bună, identificând în ele peste 100 de substanţe chimice.

Au urmărit apoi aceste persoane timp de mai mulţi ani şi au comprat probele de sânge ale celor care au supravieţuit cu cele ale celor care decedaseră în următorii 5 ani de la efectuarea analizei.

Comparaţia a scos la iveală importanţa a 4 substanţe – biomarkeri – care puteau prezice riscul de deces din cauza oricărei boli. 

Toate cele 4 substanţe sunt prezente în mod normal în sângele uman, dar ceea ce contează este concentraţia în care se găsesc, arată cercetătorii în jurnalul  PLoS Medicine.

Anterior, doar unul dintre  aceşti biomarkeri – albumina – fusese asociat cu apariţia unor probleme de sănătate. 

Interesant este faptul că aceşti biomarkeri reflectă riscul de deces din cauza mai multor boli, foarte diferite, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, prezenţa lor indicând astfel o fragilitate generală a organismului, explică cercetătorii.

În viitor, o asemenea analiză ar putea ajuta la identificarea unor persoane care, deşi par sănătoase, suferă în realitate de boli grave şi le-ar putea ajuta să beneficieze de tratamentul adecvat.

Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că sunt necesare şi alte cercetări până când metoda de analiză să fie gata pe utilizare pe scară largă.

E posibil ca oamenii să fie reticenţi la ideea de a-şi face o astfel de analiză, sau, dacă o fac, să aibă reacţii neaşteptate la aflarea rezultatelor. Pe unii i-ar putea încuraja să îşi modifice stilul de viaţă, adoptând obiceiuri mai sănătoase, în timp ce alţii ar putea să adopte o abordare fatalistă.

Există, de asemenea, temeri că firmele de asigurări de sănătate şi de pensie ar putea utiliza aceste informaţii pentru a modifica condiţiile contractelor în defavoarea persoanelor asigurate.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase