Home » D:News » Cele mai bătrâne fiinţe de pe planetă. Posidonia are 100.000 de ani (Galerie FOTO)

Cele mai bătrâne fiinţe de pe planetă. Posidonia are 100.000 de ani (Galerie FOTO)

Publicat: 26.02.2014
Tot ce trăieşte trebuie să moară, mai devreme sau mai târziu. În cazul acestor forme de viaţă „mai târziu” este varianta corectă. Fotograful Rachel Sussman a realizat o serie de poze în care surprinde unele din cele mai „bâtrâne” fiinţe de pe planetă.

Rachel a vrut să schimbe percepţia pe care o au cei mai mulţi oameni despre timp, de aceea a realizat acest proiect, care s-a materializat într-o carte intitulată The Oldest Living Things in the World.

Cele mai tinere forme de viaţă prezentate aici au 2.000 de ani, iar cele mai bătrâne chiar şi 100.000 de ani.

Cartea lui Rachel atrage atenţia şi asupra conservării acestor incredibile fiinţe, multe din ele aflate în pericol din cauza schimbărilor climei sau a nepăsării oamenilor.

Iată câteva din aceste fotografii.

1. Baobabul din Kruger Game Preserve, Africa de Sud. Turiştii pot vizita uriaşul copac doar dacă sunt însoţiţi de o escortă înarmată. Pe măsură ce îmbătrânesc, baobabii devin găunoşi la mijloc, oferind astfel adăpost pentru diferite animale. Acest exemplar are aproximativ 2.000 de ani.

2. Iată un eucalipt din Australia, care are 13.000 de ani. În afară de el mai există doar 4 copaci de acest fel în lume, specia fiind în pericol de dispariţie.

3. Pinul Bristlecone din California este printre cei mai bătrâni copaci din lume, având peste 5.000 de ani. În anii ’60, un student a tăiat o bucată din el, fragmentul aflându-se acum într-un cazinou din Nevada.

4. Iarba de mare Posidonia are peste 100.000 de ani. Trăieşte într-o zona protejată de UNESCO, între insulele Ibiza şi Formentera.

5. Deşi seamănă cu o iarbă care acoperă nişte roci, acesta este de fapt un arbust înrudit cu pătrunjelul. Creşte în Deşertul Atacama şi are peste 2.000 de ani.

6. Welwistchia este un conifer primitiv care mai creşte doar pe coastele Angolei şi Namibiei. Pare greu de crezut, dar are numai două frunze, care nu-i cad niciodată. Are aproximativ 2.000 de ani.

7. Colonia de muşchi de pe Elephant Island, Antarctica, are nu mai puţin de 5.500 de ani.

8. Stromatolitele sunt colonii de cianobacterii, microorganisme care au ajutat la producerea de oxigen pe Pământ, stimulând astfel evoluţia formelor de viaţă. Aceste exemplare din Australia au aproximativ 3.000 de ani, dar primele stromatolite au apărut acum 3,5 miliarde de ani.

9. Acest copac din Suedia poate fi considerat simbolul schimbării climaterice. Ramurile de la bază au peste 9.500 de ani, în timp ce vârful mai verde are aproximativ 50 de ani, fiind stimulat de încălzirea care a avut loc în ultima perioadă.

10. Tufişurile din Deşertul Mojave, dispuse în formă circulară, au aproximativ 12.000 de ani. Tulpinile mor şi apar altele noi, dar toate provin dintr-o singură rădăcină.

Sursa: Time

(Foto: Rachel Sussman)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase