Home » D:News » Şuruburile din mătase – metoda care va revoluţiona chirurgia

Şuruburile din mătase – metoda care va revoluţiona chirurgia

Şuruburile din mătase – metoda care va revoluţiona chirurgia
Publicat: 05.03.2014
Făcute 100% din mătase naturală, aceste şuruburi, care sunt biocompatibile şi se dizolvă cu timpul, ar putea fi folosite pentru repararea oaselor fracturate, în locul pieselor metalice, afirmă cercetătorii americani care, deocamdată, au testat metoda pe animale de laborator.

În medicină, mătasea naturală era cândva folosită pentru a sutura plăgile, dar, în curând, ea ar putea fi utilizată şi pentru fabricarea unor implanturi moderne. 

Procedeul a fost dezvoltat de o echipă de specialişti în inginerie medicală de la Tufts University şi de la Harvard Medical School, SUA. Ei au confecţionat şuruburile din mătase naturală, foarte pură, dizolvată într-un solvent şi apoi turnată în forme special proiectate.

Şuruburile au fost utilizate pentru a repara oasele fracturate ale membrelor unor şobolani, oasele redevenind funcţionale în 4-8 săptămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications.

Rigiditatea scăzută a mătăsii, comparabilă cu cea a osului, precum şi capacitatea ei de a se dizolva în corp, fără a produce inflamaţii, fac din ea un material foarte promiţător pentru viitoare aplicaţii biomedicale, mai bun decât plăcuţele şi şuruburile din metal folosite în mod tradiţional în chirurgia ortopedică.

Sursa: BBC News / Credit foto: Gabriel Perrone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase