Home » D:News » Ce sunt misterioasele globuri de lumină ce preced cutremurele? Misterul a fost descifrat (VIDEO)

Ce sunt misterioasele globuri de lumină ce preced cutremurele? Misterul a fost descifrat (VIDEO)

Publicat: 07.03.2014
Oamenii de ştiinţă din SUA au identificat cauza misterioaselor „fulgere” ce par să preceadă cutremurele. Cercetătorii spun că acestea ar putea fi generate de mişcările subterane.

De curând, oamenii au zărit obiecte strălucitoare neidentificate cu câteva momente înainte de cutremurele care au avut loc în China şi Italia.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste scântei ar putea fi generate de mişcările straturilor de pământ, ce generează o sarcină electrică uriaşă.

Cercetătorii au folosit un simplu recipient plin cu făină pentru a descoperi un fenomen fizic în totalitate nou.

Ei au anunţat descoperirile cu ocazia întrunirii American Physical Society, ce a avut loc zilele trecute la Denver.

„Prima noastră impresie a fost că este vorba despre o greşeală. Ne-am spus că sigur facem ceva stupid”, a relatat profesorul Troy Shinbrot de la Universitatea Rutgers din New Jersey.

„Am umplut un container de plastic cu făină, l-am deplasat înainte şi înapoi până când au apărut crăpături, iar acest proces a produs o sarcină de 200 de volţi”, a explicat profesorul.

„Nu cunosc vreun mecanism care să poată explica acest fenomen. Pare să fie o descoperire nouă în fizică”, a mai spus specialistul.

Cercetătorii au repetat experimentele cu alte materiale granulare şi au obţinut acelaşi voltaj.

Dacă acest fenomen are loc de-a lungul faliilor geologice, mişcarea granulelor de sol ar putea genera milioane de volţi de sarcină electrostatică.

Acest fenomen ar putea, la rândul său, să stimuleze apariţia fulgerelor în aerul de deasupra, producând astfel un sistem natural de avertizare care ar precede cutremurele.

Primele relatări despre „luminile de dinainte de cutremure” au început să apară acum 300 de ani, dar oamenii de ştiinţă tindeau să le respingă drept zvonuri neconfirmate sau halucinaţii ale fanilor „fenomenului OZN”.

Totuşi, în ultimele decenii (şi mai ales de la apariţia YouTube), tot mai multe astfel de evenimente au fost capturate cu ajutorul camerelor video şi au fost analizate şi confirmate de oamenii de ştiinţă.

Mai multe filmări au capturat „globuri luminoase” zărite înainte de cutremurele care au lovit Fukushima şi L’Aquila, acestea fiind postate online.

„Acum vrem să aflăm de ce aceste lumini apar uneori, dar alteori nu? Am observat că nu toate cutremurele majore sunt precedate de aceste fulgere. De asemenea, unele fulgere ce apar pe cerul senin nu sunt urmate de cutremure”, a spus profesorul Shinbrot.

Pentru a înţelege legătura, oamenii de ştiinţă din Turcia au montat turnuri care măsoară voltajul din aerul din regiunile predispuse la cutremure.

„Cercetătorii turci au descoperit că există anumiţi precursori pentru unele cutremure mari, de magnitudine 5 sau mai mare. Dar voltajul nu este întotdeauna acelaşi. Uneori e mare, alteori e mic. În mod cert, mai avem multe de înţeles”, a declarat profesorul Shinbrot.

Primul obiectiv al cercetătorului este înţelegerea experimentului cu făina – mai exact, ce este acest mecanism nou, necunoscut, ce generează voltaj în crăpăturile din pudră?

„Nu este electricitate statică, tipică, ca atunci când frecăm un pantof de cauciuc contra unui covor de nylon. Aici este vorba despre două straturi din acelaşi material care se freacă unul de celălalt şi generează voltaj. Cum are loc acest fenomen? Nu am nicio idee. Cred că motivul pentru care nimeni nu a relatat asta până acum este acela că nimeni nu s-a gândit să studieze acest lucru”, a concluzionat Shinbrot.

Iată câteva din clipurile realizate înainte de cutremurele din China şi Japonia:

Surse: BBC News, APS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase