Home » D:News » Cum ne influenţează personalitatea starea de sănătate. Detalii de care ar trebui să ţinem cont

Cum ne influenţează personalitatea starea de sănătate. Detalii de care ar trebui să ţinem cont

Publicat: 12.03.2014
Cum ne influenţează personalitatea starea de sănătate. Detalii de care ar trebui să ţinem cont
Personalitatea tinerilor poate avea o influenţă foarte mare asupra stării de sănătate ulterioară, demonstrează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duke.

Tinerii care sunt mai conştiincioşi – o caracteristică a persoanelor mai disciplinate şi mai ordonate – vor avea o sănătate mai bună peste 10 ani faţă de tinerii care sunt mai puţini disciplinaţi.

Studiul a demonstrat că 45% dintre cei mai dezorganizaţi au ajuns să aibă probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau afecţiuni gingivale.

În rândul tinerilor mai disciplinaţi, aceste boli au apărut doar la 18% dintre subiecţi, precizează cercetătorul Salomon Israel, de la Universitatea Duke.

Motivul pentru care persoanele mai disciplinate sunt mai sănătoase este uşor de explicat. Acestea au un autocontrol mai bun şi sunt mai puţin predispuse la comportamente care dăunează sănătăţii, cum este fumatul, consumul de alcool sau de droguri.

O altă trăsătură de personalitate care influenţează în bine starea de sănătate este deschiderea faţă de noile experienţe. Aceste persoane sunt mai curioase, au imaginaţie şi nu acceptă rutina. De asemenea, tinerii aceştia au un IQ mai ridicat, ceea ce înseamnă că sunt mai informaţi în privinţa bolilor şi mai atenţi cu sănătatea lor.

La studiu au participat peste 1.000 de persoane din Noua Zeelandă. Personalitatea lor a fost evaluată de o persoană apropiată lor (rudă sau prieten), apoi de un străin care abia îi cunoscuse. Trăsăturile esenţiale au fost observate în ambele cazuri.

Concluzia acestui studiu ar putea ajuta medicii să afle ce persoane sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Evaluarea personalităţii pacienţilor este relativ simplă şi rapidă, după cum arată şi studiul.

Cei care au un risc mai trebuie ar trebui consiliaţi mai atent, pentru a adopta un stil de viaţă mai sănătos.

Interesant este că persoanele anxioase nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi, arată acest studiu. Cercetări anterioare sugeraseră că există o legătură între stres, anxietate şi boală.

Sursa: Live Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase