Home » D:News » Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii atrag atenţia asupra unui „pericol mare”

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii atrag atenţia asupra unui „pericol mare”

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii atrag atenţia asupra unui „pericol mare”
Publicat: 07.04.2014
Autorităţile din domeniul sanitar atrag atenţia, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, asupra bolilor grave care pot fi transmise prin ţânţari, muşte, căpuşe sau rozătoare, acestea reprezentând 17 la sută dintre toate bolile infecţioase.

Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948. Tema campaniei din acest an este reprezentată de bolile transmise prin vectori, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!”, este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vectorii sunt organisme care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta şi dintr-un loc în altul, cum ar fi ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi rozătoarele.

„Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsii, paraziţi) la populaţiile umane”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Campania organizată în acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce poate face populaţia pentru a se proteja.

„Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent”, atenţionează specialiştii.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17 la sută dintre toate bolile infecţioase.

Malaria este boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitat. În 2010 au fost înregistrate peste 660.000 de decese din cauza acestei boli.

În România, în 2011 au fost 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 de cazuri confirmate, toate fiind cazuri „de import”, a precizat MS.

Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este însă febra galbenă, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40 la sută din populaţia lumii este ameninţată de febra galbenă.

În 2012, o epidemie din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi au fost identificate 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. În România au fost două cazuri confirmate în 2011 şi alte trei în 2012, identificate la persoane care au călătorit în Thailanda şi Madeira.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase