Home » D:News » Riscul la care ne expunem când folosim săpunuri antibacteriene

Riscul la care ne expunem când folosim săpunuri antibacteriene

Riscul la care ne expunem când folosim săpunuri antibacteriene
Publicat: 09.04.2014
Săpunurile antibacteriene şi anumite paste de dinţi, care conţin triclosan, cresc riscul unei infecţii cu un stafilococ periculos.

Această substanţă antibacteriană ajută stafilococul auriu să colonizeze fosele nazale. În mod normal, această bacterie nu este periculoasă, dar, în cazul unor pacienţi cu o sănătate şubredă sau a celor care au trecut printr-o operaţie, poate provoca infecţii puternice.

O cercetare recentă, realizată de Universitatea din Michigan, sub conducerea profesorului asistent Blaise Boles, a demonstrat că persoanele care au un nivel ridicat de triclosan în fluidul nazal au un risc mai mare de a dezvolta asemenea colonii de bacterii.

Triclosanul modifică acest stafilococ şi îl determină să se grupeze în colonii, fiiind astfel mai rezistent. Cercetătorii nu ştiu încă de ce se întâmplă asta.

La un pacient cu sistemul imunitar slăbit, stafilococul auriu ajunge în sânge şi provoacă infecţii puternice. Aproximativ jumătate din tulpinile acestei bacterii sunt în prezent rezistente la antibiotice.

Sudeshna Ghosh, care a luat parte la acest studiu, spune că săpunurile antibacteriene nu au efect, pentru că oamenii se spală pe mâini superficial şi substanţa nu are timp să acţioneze. În schimb, ea este absorbită în piele şi ajunge în fluidele corporale.

Sursa: Quartz


 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase