Home » D:News » Un Airbus Air France şi un bombardier rus Tu-95 au evitat cu puţin o coliziune deasupra Moscovei

Un Airbus Air France şi un bombardier rus Tu-95 au evitat cu puţin o coliziune deasupra Moscovei

Un Airbus Air France şi un bombardier rus Tu-95 au evitat cu puţin o coliziune deasupra Moscovei
Publicat: 11.04.2014
O coliziune între un avion de linie aparţinând companiei Air France şi un bombardier rus a fost evitată cu puţin pe 14 martie, la câteva mii de metri altitudine în spaţiul aerian al Moscovei, scrie cotidianul rus Izvestia în ediţia de vineri, relatează AFP.

La puţin timp după ce a decolat de pe Aeroportul Moscova-Şeremetievo, un avion de tip Airbus A319 aparţinând Air France KLM, care asigura o legătură Moscova-Paris (zborul AF-1645), a trecut la aproximativ 100 de metri distanţă de un bombardier rus de tip Tupolev-95, a declarat pentru ziar o sursă din cadrul Agenţiei federale ruse a aviaţiei (Rosaviatsia).

Avionul militar rus a trecut atât de aproape de Airbus, încât membrii echipajului au auzit zgomotul elicelor bombardierului, conceput în perioada sovietică, potrivit aceleiaşi surse.

Pilotul Air France KLM a denunţat, ulterior, pericolul provocat de această apropiere, într-o notă remisă Rosaviatsia via Ministerul francez de Externe, adaugă Izvestia.

Distanţa minimă de securitate dintre două avioane aflate în zbor este de 1.000 de picioare (305 metri), notează cotidianul.

Conducerea Controlului traficului aerian din regiunea Moscova apreciază, în schimb, că această situaţie nu prezenta niciun pericol.

Cele două avioane s-au încrucişat în momentul în care Airbusul A319 a urcat la altitudinea de 8.000 de metri, în timp ce bombardierul efectua o coborâre.

Incidentul ar putea să aibă legătură cu plecarea cu întârziere a Airbusului, care urma să decoleze de pe Şeremetievo la ora locală 14.50 (13.50, ora României), dar care a decolat la ora locală 15.03 (14.03, ora României), potrivit unei surse aeroportuare citate de Izvestia.

Directorul general al Controlului traficului aerian din regiunea Moscova Igor Moisenko a declarat pentru ziar că circumstanţele şi responsabilităţile vor fi stabilite în urma activităţii unei comisii care anchetează acest incident.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase