Home » D:News » Cine a fost Gabriel Garcia Márquez, titanul realismului magic laureat cu premiul Nobel pentru literatură în 1982?

Cine a fost Gabriel Garcia Márquez, titanul realismului magic laureat cu premiul Nobel pentru literatură în 1982?

Publicat: 18.04.2014
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Informaţia a fost confirmată de o sursă apropiată familiei prestigiosului scriitor.

Pe 8 aprilie, Gabriel Garcia Márquez a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, într-o stare de sănătate considerată „delicată” şi după opt zile de tratament împotriva unei infecţii pulmonare.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, că scriitorul suferea de o „pneumonie”, care se afla „sub control”, şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic în ultimele zile.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

În 2012, fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, spunea că acesta suferă de demenţă, informaţia nefiind confirmată oficial. De asemenea, în 1999, scriitorul a fost diagnosticat cu cancer limfatic.

Gabriel Garcia Marquez alături de soţia sa, Mercedes Barcha    Gabriel Garcia Marquez alături de soţia sa, Mercedes Barcha

Titanul realismului magic

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, a fost un titan al „realismului magic” – un curent literar din secolul al XX-lea -, care a reflectat în textele sale „viaţa şi conflictele unui întreg continent”, potrivit Academiei Nobel.

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Arataca.

Romancier, autor de proză scurtă, dar şi jurnalist şi activist, renumit pentru angajamentele sale politice foarte ferme, care se evidenţiau mai ales prin articolele sale de presă extrem de critice la adresa

liderilor politici sud-americani, Gabriel Garcia Márquez a fost recompensat în 1982 cu premiul Nobel pentru literatură.

În acel an, comitetul Nobel l-a premiat pentru „romanele şi nuvelele sale, în care fantasticul şi realismul se combină într-un univers al imaginaţiei foarte bogat, reflectând viaţa şi conflictele unui întreg continent”.

Gabriel Garcia Márquez sau „Gabo”, cum îl numeau cu afecţiune cititorii din America Latină, este unul dintre cei mai semnificativi scriitori din secolul al XX-lea.

„Am început să scriu din întâmplare, poate numai pentru a-i demonstra unui prieten că generaţia mea era capabilă să producă scriitori; apoi am căzut în capcana de a scrie mai departe din plăcere, iar mai târziu, în altă capcană, şi anume, că nimic nu-mi plăcea mai mult pe lume decât să scriu”, spunea scriitorul.

Pe când era student, Gabriel Garcia Márquez a decis să fie autodidact şi a preferat să studieze singur, după ce a renunţat la facultatea de drept, pentru a se lansa în jurnalism. Foarte devreme, nu a arătat nicio reţinere în criticile formulate la adresa politicii interne şi externe a Columbiei.

La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.

În 1994, Gabriel Garcia Marquez a înfiinţat Fundaţia Iberoamericană pentru Noul Jurnalism, care oferă pregătire şi organizează concursuri cu scopul de a creşte standardele din domeniul jurnalismului narativ şi al celui de investigaţie din întreaga Americă Latină.

În 1998, când depăşise deja vârsta de 70 de ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a văzut împlinit un vis de o viaţă, după ce a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la publicaţia columbiană Cambio, cu banii obţinuţi pentru premiul Nobel. Înainte de a se îmbolnăvi de cancer limfatic, în 1999, romancierul sud-american a contribuit adeseori la conţinutul publicat în acel săptămânal de limbă spaniolă.

„Sunt un jurnalist. Am fost întotdeauna un jurnalist”, spunea romancierul în acea epocă. „Cărţile mele nu ar fi putut să fie scrise dacă nu aş fi fost un jurnalist, pentru că tot materialul din ele a fost inspirat de realitate”, mai spunea acesta.

În calitate de scriitor, Gabriel Garcia Márquez şi-a început cariera publicând o serie de volume de non-ficţiune, foarte bine primite, dar şi nuvele. Totuşi, romanele au fost acelea care i-au adus recunoaşterea

criticii literare, alături de un succes comercial răsunător. Numele său este frecvent asociat cu „realismul magic”, un gen literar care inserează elemente magice şi elemente supranaturale în situaţii care ţin de un cadru

istoric şi geografic real.

Cel mai celebru roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), dar foarte cunoscute sunt şi „Toamna patriarhului” (1975), „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989) şi „Povestea târfelor mele triste” (2004), de la lansarea căruia nu a mai scris nimic, slăbit fiind din cauza unor boli.

Cele mai multe dintre cărţile sale abordează tema solitudinii.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.

Operele sale literare de ficţiune, strălucitoare şi melancolice, au depăşit în clasamentul vânzărilor toate volumele publicate în limba spaniolă cu excepţia Bibliei. Romanul său epic „Un veac de singurătate”, publicat în 1967, s-a vândut în peste 50 de milioane de copii pe plan mondial şi a fost tradus în 25 de limbi străine.

Pe plan personal, în 1958, s-a căsătorit cu Mercedes Barcha, cu care a avut doi fii, Gonzalo şi Rodrigo Garcia, cel din urmă devenind un apreciat regizor. De altfel, în anul în care a primit premiul Nobel, celebrul romancier sud-american a făcut parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes

Romancierul suferea, din 1999 de un cancer limfatic, complicat, recent, de o pneumonie. Scriitorul a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico pe 8 aprilie, după mai multe zile de spitalizare.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii

veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

Romancierul sud-american a murit joi, la vârsta de 87 de ani, în reşedinţa sa din Ciudad de Mexico, în prezenţa soţiei şi a celor doi fii ai săi.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat pe Twitter, după decesul scriitorului: „Mii de ani de singurătate şi tristeţe pentru moartea celui mai mare columbian din toate timpurile! Solidaritate şi condoleanţe lui Gaba şi familiei”. „Uriaşii nu mor niciodată”, a adăugat preşedintele columbian pe Twitter.

Gabriel Garcia Marquez primind premiul Nobel în 1982    Gabriel Garcia Marquez primind premiul Nobel în 1982

Doliu naţional de trei zile în Columbia, după moartea scriitorului Gabriel Garcia Márquez

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a decretat doliu naţional de trei zile în memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, decedat joi, în reşedinţa sa din Ciudad de Mexico, la vârsta de 87 de ani, informează AFP.

„În semn de omagiu adus memoriei lui Gabriel Garcia Márquez, am decretat un doliu naţional de trei zile”, a declarat Juan Manuel Santos, cu ocazia unei scurte alocuţiuni, solemne, la televiziune.

Şeful statului columbian a cerut, totodată, „arborarea drapelului naţional în bernă în toate instituţiile publice”.

„Sperăm că toţi columbienii vor face la fel în casele lor”, a adăugat acesta.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limbă spaniolă, Gabriel Garcia Márquez a murit joi, în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie. Locuind în Mexic din 1961, cu excepţia unor perioade petrecute în Columbia, Spania şi Cuba, romancierul sud-american a dus în ultimii ani o existenţă discretă, retrăgându-se din viaţa publică.

„Întreaga Columbie este în doliu, deoarece el este compatriotul cel mai admirat şi cel mai iubit din toate timpurile”, a declarat Juan Manuel Santos. „El a fost, şi nu exagerez, columbianul care, din întreaga istorie a ţării noastre, a dus cel mai departe şi cel mai sus numele patriei noastre”, a mai spus acesta.

Preşedintele columbian a salutat opera scriitorului, recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1982, şi stilul său literar, cunoscut sub numele de „realism magic”.

„Pentru noi, columbienii, Gabo nu a inventat realismul magic, el a fost cel mai mare ilustrator al său, într-o ţară care reprezintă ea însăşi realismul magic. O ţară care combină bucuria şi durerea, poezia şi conflictele”, a afirmat Juan Manuel Santos.

Preşedintele columbian nu a precizat în discursul său televizat dacă funeraliile scriitorului vor avea loc în Mexic sau în ţara natală a romancierului.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Marquez locuia în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza acestui cancer, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, „Memoria de mis putas tristes” („Povestea târfelor mele triste”), apărut în 2004.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, şi pentru faptul că era un susţinător al ideologiei comuniste.

La fel ca mulţi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depăşit graniţele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stânga din America Latină, definindu-se ca un aliat al liderului revoluţionar cubanez Fidel Castro şi un critic al intervenţiilor violente ale Washingtonului în Vietnam şi în Chile.

Considerat cel mai popular scriitor de limbă spaniolă de după Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literară care a generat comparaţii cu Mark Twain şi Charles Dickens.

Peste 600.000 de cărţi de Gabriel Garcia Marquez s-au vândut în ultimii 20 de ani în România

Paisprezece titluri semnate de Gabriel Garcia Marquez au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare, au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii editurii Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian.

„Am vândut peste 600.000 de exemplare din cărţile lui Garcia Marquez în ultimii 20 de ani. Cele mai vândute au fost «Un veac de singurătate», «Dragostea în vremea holerei» şi «A trăi pentru a-ţi povesti viaţa»”, au spus sursele citate.

Reprezentanţii Rao au afirmat că Marquez este printre cei mai bine vânduţi scriitori ai editurii şi că a avut în ultimii 20 de ani vânzări constante.

Editura pregăteşte reeditarea mai multor titluri ale scriitorului columbian.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu
Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu
Oamenii fără adăpost din Paris, mutați în alte orașe înainte de Jocurile Olimpice
Oamenii fără adăpost din Paris, mutați în alte orașe înainte de Jocurile Olimpice
Bucureştiul, oraş „de categoria a doua“ atunci când vine vorba de calitatea aerului
Bucureştiul, oraş „de categoria a doua“ atunci când vine vorba de calitatea aerului
Un pantof de copil, vechi de 2000 de ani, descoperit în Austria în stare „excepțională”
Un pantof de copil, vechi de 2000 de ani, descoperit în Austria în stare „excepțională”
Un războinic medieval îngropat cu tot arme și scut a fost descoperit în Germania
Un războinic medieval îngropat cu tot arme și scut a fost descoperit în Germania
Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios
Galaxia noastră se deformează și de vină ar putea fi un eveniment misterios
Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor
Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
Boala Parkinson începe mai devreme decât credeau până acum cercetătorii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
O explozie solară masivă a găurit câmpul magnetic al Pământului și a provocat aurore roșii
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Test de cultură generală. Care este cea mai apropiată planetă de Soare?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Ce au văzut cercetătorii de la NASA atunci când au deschis capsula OSIRIS-REx cu mostrele de pe asteroidul Bennu?
Motivul pentru care un activist a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Thailanda
Motivul pentru care un activist a fost condamnat la 4 ani de închisoare în Thailanda
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
Corupție la nivel înalt în Columbia. Fiul președintelui, judecat pentru spălare de bani
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
12 pacienți au orbit după ce au primit un medicament împotriva cancerului
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea „ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă”
Grătarul pe peleți: Descoperă un nou stil de gătit în aer liber mai sănătos și mai atent cu mediul înconjurător!
Grătarul pe peleți: Descoperă un nou stil de gătit în aer liber mai sănătos și mai atent cu mediul înconjurător!
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă
Noi descoperiri arată cât de valoroase sunt celulele stem din placentă