Prima pagină D:News

Ce efect are pilula anticoncepţională asupra vieţii amoroase a femeilor? Cercetătorii au descoperit un aspect complet necunoscut până acum

Redactia Descopera.ro | 05.15.2014 | ● Vizualizări: 300
Satisfacţia sexuală a femeilor poate fi afectată dacă, în cursul relaţiei, ele încep sau încetează să ia pilule anticoncepţionale.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Multe femei se tem că pilulele contraceptive le-ar putea reduce impulsul sexual, dar autorii unui studiu recent spun că nu se întâmplă întotdeauna şi că aşa lucrurile sunt mai complexe. Dacă deja luau pilula atunci când şi-au întâlnit partenerul, viaţa sexuală a femeilor nu va fi afectată. În schimb, pilulele contraceptive pot, într-adevăr, să reducă satisfacţia sexuala a femeilor dacă acestea încep să ia pastilele sau renunţă la ele atunci când se găsesc deja într-o relaţie.

Viaţa sexuală a femeilor aflate în relaţii heterosexuale pe termen lung poate fi afectată de schimbările în administrarea contraceptivelor hormonale, arată un studiu recent, realizat de cercetători de la mai multe universităţi europene.

Femeile care şi-au cunoscut partenerul când deja luau pilule şi care au continuat să le ia, precum şi cele care nu au folosit niciodată pilule contraceptive (nici înainte de relaţie, nici în timpul ei), prezintă un nivel mai bun al satisfacţiei sexuale, compartiv cu femeile care au început sau au încetat să ia pilule în cursul relaţiei, explică cercetătorii. Studiul, la care au participat cercetători de la universităţile britanice din Stirling, Glasgow, Newcastle, Northumbria şi de la Universitatea Carol din Praga, a fost publicat în Psychological Science.

Autorii au studiat 365 de cupluri, evaluând nivelul de satisfacţie al femeilor şi bărbaţilor,  atât în ceea ce priveşte aspectele sexuale, cât şi cele non-sexuale ale relaţiei, pe termen lung, încercând să afle în ce fel sunt influenţate aceste aspecte de schimbările în utilizarea pilulelor hormonale.

Cercetări anterioare arătaseră că preferinţele femeilor în ceea ce priveşte trăsăturile partenerului pot fi influenţate de folosirea contraceptivelor hormonale, dar aceste noi rezultate, fără a le contrazice pe cele precedente, adaugă o nouă dimensiune acestor descoperiri: mai mult decât simpla utilizare sau neutilizare a pilulelor, contează schimbările  bruşte în utilizarea acestui mijloc hormonal de contracepţie. Satisfacţia sexuală a femeilor poate fi afectată dacă, în cursul relaţiei, ele încep sau încetează să ia pilule anticoncepţionale.

Descoperirea arată că nu sunt cunoscute încă toate efectele utilizării acestui mijloc contraceptiv, iar cercetătorii speră ca rezultatele studiului lor să le ajute pe femei să înţeleagă mai bine unele dintre aspectele sexuale ale relaţiei cu partenerii lor.

Sursa: Science Daily