Home » D:News » Urechea lui Van Gogh „trăieşte” din nou! A fost tipărită 3D cu ajutorul unei celule donate de una dintre rudele pictorului

Urechea lui Van Gogh „trăieşte” din nou! A fost tipărită 3D cu ajutorul unei celule donate de una dintre rudele pictorului

Urechea lui Van Gogh „trăieşte” din nou! A fost tipărită 3D cu ajutorul unei celule donate de una dintre rudele pictorului
Publicat: 05.06.2014
O replică "vie" a celebrei urechi tăiate a lui Vincent Van Gogh, ce conţine material genetic al pictorului olandez, întrucât a fost realizată din celule donate de un stră-strănepot al fratelui artistului, este expusă într-un muzeu din Germania.

Se spune că acest pictor din secolul al XIX-lea şi-a tăiat o ureche în timpul unui episod psihotic, în anul 1888.

Centrul pentru Artă şi Media din oraşul german Karlsruhe afirmă că această replică este realizată din celule vii care au fost recoltate de la Lieuwe van Gogh, un stră-strănepot al fratelui pictorului, Theo.

Potrivit instituţiei muzeale germane, Lieuwe şi Vincent Van Gogh au în comun aproximativ o şaisprezecime din totalul genelor lor, inclusiv cromozomul Y, care se transmite pe linie paternă.

„Urechea vie” a fost creată cu ajutorul unei imprimante 3D şi va fi expusă la Centrul pentru Artă şi Media din Karlsruhe până pe 6 iulie.

Urechea a fost crescută în laborator pe baza unui cartilagiu creat la Brigham and Women’s Hospital din Boston, iar forma ei a fost creată cu ajutorul imagisticii computerizate.

Replica a fost realizată de artistul Diemut Strebe, care spune că, prin acest proiect, a dorit să combine arta şi ştiinţa.

Diemut Strebe intenţionează să expună urechea şi la New York în 2015.

Surse: Mediafax, The Guardian, BBC News, ZKM

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase