Home » D:News » Care era adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul? Un expert face descoperiri extraordinare cu ajutorul tehnologiei moderne

Care era adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul? Un expert face descoperiri extraordinare cu ajutorul tehnologiei moderne

Care era adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul? Un expert face descoperiri extraordinare cu ajutorul tehnologiei moderne
Publicat: 09.06.2014
Identitatea celui mai faimos ucigaş în serie britanic, autorul unor crime oribile săvârşite în 1888, cărora le-au căzut victime cinci femei, este o enigmă care i-a preocupat pe criminalişti timp de peste un secol. Acum, un expert canadian consideră că a luminat parţial misterul, folosind un algoritm de computer cu ajutorul căruia a reconstituit deplasările ucigaşului şi zona în care trăia. Cu toate acestea, Jack Spintecătorul va rămâne, foarte probabil, un ucigaş neidentificat, spune expertul.

Dr. Kim Rossmo, fost ofiţer de poliţie, este unul dintre pionierii utilizării în criminalistică a aşa-numitului „profil geografic” – trasarea ariei de acţiune a unui infractor şi a rutelor sale de deplasare.

Aplicând un algoritm special, el a reconstituit „baza geografică” a lui Jack Spintecătorul, care, în anul 1888, a ucis şi mutilat 5 femei din Londra, într-o serie de crime care au şocat Marea Britanie.

Conform modelului dr. Rossmo, ucigaşul şi-a dus probabil viaţa pe străzile Dean şi Flower, într-o mahala din cartierul Whitechapel din estul Londrei. În 1888, detectivii însărcinaţi cu investigarea crimelor au cercetat aceste străzi, interogându-i pe cei ce locuiau acolo, dar nu au obţinut nicio informaţie utilă şi şi-au îndreptat atenţia spre alte zone din cartier. 

Dar dr. Rossmo crede că, de fapt, detectivii s-au apropiat de adevăr în primele stadii ale anchetei lor: după părerea lui şi conform modelului computerizat, ucigaşul îşi ducea viaţa pe aceste străzi. 

Cele două străzi, Dean şi Flower, nu mai există azi, fiind distruse în cursul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. În anul 1888, ele făceau parte dintr-un cartier sărac şi sordid, cu infracţionalitate ridicată, şi pe ele se găseau mai multe aziluri de noapte.

Fiecare dintre victime, a spus dr. Rossmo în cursul unei conferinţe ţinute în cadrul Cheltenham Science Festival, locuise în asemenea aziluri de noapte, la mică distanţă de aceste străzi, şi frecventase o cârciumă din apropiere, Ten Bells Pub.

Poliţiştii din vremea aceea, ca şi cei care au încercat ulterior să rezolve misterul lui Jack Spintecătorul, au făcut o greşeală fundamentală, spune dr. Rossmo: în loc să se bazeze strict pe dovezi, au ales nişte suspecţi şi apoi şi-au construit cazul în jurul acestora.

De-a lungul timpului, mai mulţi specialişti sau simpli pasionaţi de mistere au elaborat diferite ipoteze privind identitatea criminalului. Una dintre cele mai spectaculoase ipoteze (apărută pentru prima dată în anii 1960) implica ideea că Jack Spintecătorul ar fi fost prinţul Albert Victor, nepotul reginei Victoria, care domnea la acea vreme în Anglia; de persoana lui se legaseră, în timpul vieţii lui, unele zvonuri scandaloase privind presupusele sale orientări şi activităţi sexuale. Dar documente contemporane au arătat, mult mai târziu, că de fapt prinţul Albet Victor nu se găsea la Londra în perioada în care au avut loc crimele. 

De altfel, expertul canadian respinge ideea că ucigaşul rămas în istorie sub numele de Jack Spintecătorul ar fi fost un aristocrat. După părerea lui, criminalul era aproape sigur un om de condiţie proastă; profilul lui psihologic sugerează că trăia într-o mahala, era sărac şi avea o slujbă mizeră. 

Însă, a mai spus dr. Rossmo, e foarte posibil ca adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul să nu poată fi aflată vreodată; singura şansă ar fi se descopere, răscolind arhivele poliţiei britanice, vreo probă din care să se poată obţine o mostră de ADN şi apoi să fie găsită o rudă în viaţă a ucigaşului, astfel încât să poată fi făcută o analiză genetică comparativă. Şansele sunt foarte mici, spune expertul.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase