Prima pagină D:News

Un obiect spaţial ciudat se va apropia de Terra la sfârşitul acestei luni. Ce vom vedea pe cer? (FOTO)

Roxana Ruscior 06.19.2014 | ● Vizualizări: 196
Un obiect spaţial ciudat se va apropia de Terra la sfârşitul acestei luni     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (3)

În această vară vom putea vedea o cometă mai neobişnuită, care iniţial nu a trezit aproape deloc interesul astronomilor. Recent însă, experţii sunt cu ochii pe ea, pentru că iniţial această cometă fusese un asteroid.

Pe 23 octombrie 2013, astronomii de la Catalina Sky Survey de lângă Tucson, Arizona, care monitorizau traseul asteroidului 2013 UQ4, au observat că acesta s-a transformat într-o cometă, care a fost numită 2013 UQ4 Catalina.

Experţii au văzut că după ce a trecut pe lângă Soare, obiectul spaţial a format o coadă, lucru neobişnuit pentru un asteroid.

Pe 7 mai, astronomii Taras Prystavki şi Artyom Novichonok, care au studiat şi cometa ISON, au confirmat că este vorba de o cometă.

Corpul ceresc face parte din categoria obiectelor numite damocloide. Este vorba de nuclei de cometă, de aceea asteroizii de acest fel pot deveni ulterior comete active. La fel s-a întâmplat şi cu C/2001 OG 108 (LONEOS) şi C/2002 VQ94 (LINEAR).

Orbita acestor obiecte este similară cometei Halley, care este cel mai cunoscut „vizitator” din sistemul nostru solar.

Vestea bună pentru cei pasionaţi de astronomie este că 2013 UQ4 Catalina devine tot mai luminoasă şi de la sfârşitul acestei luni va putea fi văzută cu ajutorul unui simplu binoclu.

Orbita cometei    

Cometa se va apropia cel mai mult de Pământ pe 6 iulie, la o distanţă de 47 de milioane de kilometri.

2013 UQ4 Catalina va mai trece pe lângă Terra abia în anul 2484.

Sursa: Universe Today