Home » D:News » A 12-a ţară din Europa care face acest pas: Luxemburgul a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cupluri de acelaşi sex

A 12-a ţară din Europa care face acest pas: Luxemburgul a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cupluri de acelaşi sex

Publicat: 20.06.2014
Luxemburgul a autorizat miercuri căsătoria şi adopţia pentru cupluri de persoane de acelaşi sex, alăturându-se astfel celorlalte 11 state europene, relatează AFP.

Proiectul de lege, care stipulează că „două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex se pot căsători”, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate de 56 de voturi la patru. De asemenea, el permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte copii, unul dintre cele mai controversate puncte ale textului.

„Luxemburgul va deveni mai solidar şi mai just”, a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Justiţiei Félix Braz.

Această ţară cu o tradiţie catolică, dar care a recunoscut în 2004 dreptul la uniune civilă cuplurilor de acelaşi sex, a devenit astfel a 12-a ţară europeană care recunoaşte căsătoria pentru toţi, după Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia şi Norvegia (2009), Portugalia şi Islanda (2010), Danemarca (2012), Franţa şi Marea Britanie (2013) şi Scoţia (2014).

Primele căsătorii urmează să aibă loc la începutul lui 2015, legea intrând în vigoare la şase luni de la adoptare.

„Societatea luxemburgheză este pregătită să facă acest pas”, a declarat liderul grupului parlamentarilor socialişti Alex Bodry.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost înscrisă, în 2009, în programul lui Jean-Claude Juncker, la acea vreme premier provenind din rândul partidului creştin-social. Proiectul de lege a fost depus în iulie 2010 de către ministrul Justiţiei, tot un creştin-democrat, însă textul a fost amânat, începând din 2012, în lipsa unui consens asupra problemei adopţiei.

Fără manifestaţii

Proiectul a fost relansat de către Guvernul tânărului premier liberal Xavier Bettel, care conduce începând din 2013 o coaliţie între socialişti şi Verzi care i-a învins pe creştin-sociali. Bettel, în vârrstă de 41 de ani, care şi-a asumat public homosexualitatea, se află într-o uniune civilă cu un tânăr arhitect belgian.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex, care a obţinut consensul partidelor politice, cu excepţia partidului populist ADR, nu a provocat manifestaţii în acest mic stat, cu aproximativ 500.000 de locuitori, ca cele organizate în Franţa anul trecut.

Opozanţii au denunţat o „dezordine socială” pe care o va antrena, în opinia lor, mariajul homosexual, afirmând că adoptarea unui copil de către cupluri de homosexuali deschide calea către alte revendicări, ca de exemplu poligamia. Însă ei nu au reuşit să adune cele 4.500 de semnături necesare în vederea deschiderii unei dezbateri publice înainte de adoptarea proiectului.

Biserica Catolică din Marele Ducat şi-a reiterat luni ataşamentul faţă de căsătoria tradiţională. „Mariajul ar trebui să-şi păstreze poziţia instituţională deosebită de uniune de viaţă durabilă, liber consimţită, între un bărbat şi o femeie, orientată către binele soţilor şi procreere, reprezentând structura fundamentală bio-culturală a vieţii sociale”, a afirmat ea într-un comunicat.

Iniţial Guvernul a limitat adopţia la adopţia „simplă”, care permite unui copil să-şi cunoască părinţii biologici şi să întreţină relaţii cu ei. Însă, la presiunea Consiliului de Stat, care a denunţat o discriminarre faţă de cuplurile heterosexuale, Guvernul a autorizat adopţia deplină, care nu impune obligaţii referitor la părinţii biologici.

Legea a consolidat totodată lupta împotriva căsătoriilor cu forţa şi a stabilit vârsta legală la 18 ani atât pentru femei, cât şi bărbaţi. Anterior, fetele deveneau majore la vârsta de 16 ani, iar băieţii la 18 ani.

Sursa: Mediafax, AP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase