Home » D:News » Caz foarte rar în România: un copil născut cu inima în afara corpului a fost dus în Italia pentru operaţie (VIDEO)

Caz foarte rar în România: un copil născut cu inima în afara corpului a fost dus în Italia pentru operaţie (VIDEO)

Caz foarte rar în România: un copil născut cu inima în afara corpului a fost dus în Italia pentru operaţie (VIDEO)
Publicat: 20.06.2014
Un copil de numai trei luni care s-a născut cu o malformaţie gravă şi foarte rară, ectopia cordis (inima în afara corpului), va fi operat în Italia, la clinica San Donato, cu care Ministerul Sănătăţii dezvoltă programul de chirurgie cardiacă pediatrică.

Costel, un băieţel de numai trei luni, care provine dintr-o familie cu şase copii, s-a născut cu această malformaţie, având inima în afara corpului, protejată doar de piele. Bebeluşul a fost internat la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Asociaţia „Inima Copiilor” şi medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei terapie intensiva nou-născuţi la Marie Curie, s-au ocupat de el: au obţinut pentru el formularul E112 pentru a putea fi tratat în Italia, iar din donaţii şi banii adunaţi de copiii de la Şcoala „Pia Brătianu” în urma unui cros au acoperit cheltuielile cu cazare şi tansportul.

Costel a ajuns în Italia, miercuri, împreună cu o voluntară a asociaţiei care a preluat şi tutela copilului.

Bebeluşul a fost transferat în Clinica de chirurgie cardiacă San Donato din Milano, unde va fi supus unei operaţii dificile şi cu riscuri, care poate să dureze opt – nouă ore şi la care participă doctori de mai multe specialităţi, a explicat Cîrstoveanu.

Medicul a precizat că această anomalie apare din cauza unui defect al sternului şi al diafragmei. Inima apare la suprafaţă şi din fericire, în cazul lui Costel, a fost acoperită de tegument. Totodată, în cazul lui, această malformaţie nu a fost asociată cu defecte cardiace, ci anatomia cordului este normală, doar că inima este la suprafaţă.

Boala lui Costel, ectopia cordis, este una dintre cele mai rare şi severe malformaţii cardiace, întâlnită în România în 15 ani numai în trei cazuri, a adăugat Cîrstoveanu.

Iată cum se manifestă această malformaţie:

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase