Home » D:News » „Epidemia a scăpat de sub control!” Cel mai letal virus a provocat deja sute de morţi

„Epidemia a scăpat de sub control!” Cel mai letal virus a provocat deja sute de morţi

„Epidemia a scăpat de sub control!” Cel mai letal virus a provocat deja sute de morţi
Publicat: 24.06.2014
Un oficial din cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere avertizează că în acest moment epidemia de Ebola din vestul Africii a scăpat de sub control. Până acum, peste 330 de persoane au murit din cauza bolii provocate de virus în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, confirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Primele cazuri au fost raportate în Guineea, la sfârşitul anului trecut şi părea că epidemia se va stinge, dar în ultimele săptămâni a revenit şi s-a răspândit tot mai mult, inclusiv în capitala Liberiei.

Bart Janssens, de la Medici fără Frontiere, spune că organizaţia lui nu mai face faţă situaţiei şi cere ajutor din partea autorităţilor statelor afectate de virus, dar şi de la organizaţii internaţionale, care pot trimite mai mulţi experţi în domeniu.

„Este clar că epidemia a intrat acum în al doilea val şi din punctul meu de vedere a scăpat complet de sub control”, a declarat Jennsens.

În prezent, Medici fără Frontiere are 40 de reprezentanţi pe teren, care lucrează în patru centre de tratament.

Janssens avertizează că dacă nu vor fi luate măsuri urgente de către autorităţi, epidemia se va extinde şi va cuprinde şi mai multe state.

El critică oficialii locali că nu au înţeles gravitatea situaţiei, dar şi OMS, care nu a insistat şi nu a atras atenţia autorităţilor în acest sens.

Recent, OMS a recunoscut, prin purtătorul de cuvânt Fadela Chaib, că aceasta este una din cele mai grave epidemii de Ebola din istorie.

Virusul Ebola provoacă hemoragie internă, urmată de cedarea organelor şi se transmite prin contact direct cu persoanele infectate.

Nu există tratament sau vaccin, singura soluţie fiind izolarea bolnavilor şi oferirea unei îngrijiri paliative.

Janssens spune că oamenii trebuie bine informaţi pentru a recunoaşte simptomele şi avertizaţi că nu trebuie să atingă morţii sau bolnavii.

Virusul apare de obicei la început în zonele mai sărace, izolate, în sate, iar de multe ori primele cazuri nici nu sunt raportate şi recunoscute.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase