Home » D:News » Pediatrii americani fac un anunţ important: „Avem o recomandare esenţială pentru toţi părinţii!”

Pediatrii americani fac un anunţ important: „Avem o recomandare esenţială pentru toţi părinţii!”

Pediatrii americani fac un anunţ important: „Avem o recomandare esenţială pentru toţi părinţii!”
Publicat: 26.06.2014
Academia americană de pediatrie (AAP) a recomandat tuturor părinţilor să citească poveşti copiilor lor, cu voce tare, încă de la naştere şi până când aceştia împlinesc cel puţin vârsta de trei ani, pentru stimularea limbajului şi a altor capacităţi de comunicare.

Lectura poveştilor, realizată cu regularitate, în faţa bebeluşilor, încă de la naştere, stimulează într-o manieră optimală creierul lor şi întăreşte relaţia cu părinţii într-un moment crucial în dezvoltarea copiilor. În acelaşi timp, copiii dezvoltă în această perioadă limbajul, învaţă ce înseamnă lectura şi dobândesc calităţi socio-emoţionale pentru întreaga viaţă„, afirmă AAP.

Această recomandare se sprijină pe un fapt tot mai mult recunoscut de neurologi, potrivit cărora o parte importantă din dezvoltarea creierului se produce în timpul primilor trei ani de viaţă.

AAP recomandă, de asemenea, pediatrilor să promoveze în timpul consultaţiilor, în special în faţa părinţilor din categoriile cele mai defavorizate, această abordare ce vizează dobândirea precoce a limbajului între naştere şi până la trei ani, vârsta la care copilul merge la grădiniţă.

Potrivit acestei asociaţii americane, o treime dintre copiii din Statele Unite ajung la grădiniţă fără cunoştinţele de limbaj de care ar avea nevoie pentru a învăţa să citească. Or, capacitatea de a citi corect în timpul celui de-al doilea an din şcoala primară reprezintă cel mai bun indicator pentru succesul în şcoala generală şi apoi în viaţa profesională, au precizat experţii de la AAP.

Aceeaşi academie reaminteşte faptul că, în fiecare an, trei sferturi dintre copiii americani şi 80% dintre aceia care trăiesc sub pragul de sărăcie nu reuşesc să dobândească un nivel de lectură suficient pentru clasa a doua primară, corespunzător vârstei de 8-9 ani.

În condiţiile în care părinţii cu studii superioare citesc deja poezii cu voce tare şi ascultă compoziţii de Mozart încă din perioada în care bebeluşii lor se află în stadiu de fetus, studiile recente arată că mulţi dintre ceilalţi părinţi nu citesc poveşti copiilor lor la fel de des pe cât credeau cercetătorii.

Potrivit unui studiu guvernamental federal, 60% dintre copiii americani ai căror părinţi au venituri de cel puţin 400% peste pragul de sărăcie (95.000 de dolari pe an pentru o familie de patru membri) ascultă poveşti citite de părinţii lor încă de la naştere şi cel puţin până la vârsta de cinci ani.

În schimb, doar o treime dintre copiii care trăiesc într-o familie săracă (mai puţin de 23.850 de dolari pe an pentru o familie de patru persoane) beneficiază de aceeaşi atenţie.

Este pentru prima dată când AAP emite astfel de recomandări, încurajându-i astfel pe medicii pediatri să ofere, pe lângă consiliere, cărţi pentru copiii care provin din familiile defavorizate.

Surse: Mediafax, AAP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase