Prima pagină D:News

Bigfoot, Yeti şi alte creaturi misterioase: ce arată primul studiu genetic de amploare asupra acestui subiect?

Redactia Descopera.ro | 07.02.2014 | ● Vizualizări: 716
La Grădina Zoologică Granby, din Canada, un manechin reprezentând un „Bigfoot” ilustrează interesul nordamericanilor în privinţa acestei creaturi mitice, despre care se crede că ar trăi în pădurile uriaşe din SUA şi Canada.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Mulţi oameni de ştiinţă nu iau în serios semnalările legate de apariţia unor primate enigmatice – de genul celor numite Bigfoot în America de Nord sau Yeti în Asia; adesea, aceste aşa-zise „apariţii” s-au dovedit doar păcăleli. Totuşi, un grup de cercetători a avut curajul de a întreprinde un studiu genetic – primul suficient de bine realizat încât să fie publicat într-o revistă cu referenţi de specialitate – pentru a lămuri misterul.

În 2012, cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, şi de la Muzeul de Zoologie din Lausanne, Elveţia, au început analizele genetice ale unor mostre de păr animal primite de la pasionaţii de criptozoologie şi de la muzee din întrega lume. 

37 de mostre de păr s-au dovedit suficient de bine conservate pentru a fi analizate. Cercetătorii s-au concentrat asupra unei gene din mitocondrii, care codifică sinteza unui compus celular numit 12S ARN. Genele din ADN-ul mitocondrial sunt transmise numai pe linie maternă. 

7 dintre cele 37 de mostre nu au furnizat ADN în cantitate suficientă pentru a putea fi analizat. Care au fost rezultatele în cazul celorlalte 30 de mostre? 

În cazul tuturor acestora, secvenţa 12S ARN s-a potrivit perfect cu secvenţele corespunzătoare ale unor specii cunoscute, dovedind că firele de păr proveneau nu de la vreo specie misterioasă de primate, ci de la mamifere obişnuite. Rezultatele au fost publicate în Proceedings of the Royal Society B.

Printre animalele identificate s-au numărat: urşi (diferite specii), lup, câine, om, vacă, raton, cerb şi chiar porc spinos.  

Un rezultat interesant au furnizat două mostre provenite din India şi Bhutan, la care secvenţa 12S ARN corespundea cu cea a ursului polar; cercetătorii sunt acum curioşi să afle dacă nu cumva unii dintre urşii himalaieni sunt de fapt hibrizi între ursul brun din Himalaya şi ursul polar. 

Sursa: Science AAAS