Prima pagină D:News

De ce nu e bine ca bebeluşii să doarmă cu părinţii în pat? Avertismentul medicilor

Redactia Descopera.ro | 07.04.2014 | ● Vizualizări: 370
Mulţi părinţi sunt tentaţi să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşii lor, dar acest comportament este asociat cu riscuri pentru sănătatea copilului, consideră medicii britanici.     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Oficialităţi din sistemul sanitar din Marea Britanie afirmă că e necesară educarea familiilor cu copii mici în ceea ce priveşte deprinderile legate de somn, pentru a reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) din Marea Britanie susţine că e necesar ca părinţii să fie informaţi asupra  riscului de sindrom al morţii subite la sugari (SMSS), o afecţiune ale cărei cauze nu sunt încă bine cunoscute şi care face ca bebeluşi aparent sănătoşi să decedeze – adesea în somn - fără niciun motiv evident. 

S-a observat totuşi că anumite obiceiuri legate de somn sunt asociate cu o rată mai mare a acestui sindrom şi pe această bază încearcă autorităţile medicale să intervină pentru a reduce riscul. 

Părinţii trebuie să fie conştienţi de riscuri atunci când dorm în acelaşi pat cu un bebeluş mai mic de un an. Riscurile sunt semnificativ mai mari în cazul în care părinţii consumă alcool, iau droguri sau fumează, expunând astfel copilul la efectele nocive ale fumului de ţigară.

De asemenea, bebeluşii născuţi prematur sau cu greutate mică  la naştere au un risc mai crescut de SMSS dacă dorm în acelaşi pat cu părinţii. 

„Este riscant ca părinţii să adoarmă cu un bebeluş, indiferent că asta se întâmplă în pat, pe o canapea sau pe un scaun”, spune unul dintre directorii NICE, prof. Mark Baker.

Unii dintre părinţi pot alege să doarmă în acelaşi pat cu bebeluşii lor fie din motive culturale, fie pentru că acest lucru facilitează alăptarea, fie pentru că nu au bani sau spaţiu pentru un pătuţ de copil. Dar e important să fie informaţi asupra riscurilor, adaugă prof. Baker.

Sursa: Mail Online