Home » D:News » Un „super-taifun” de o violenţă extremă ameninţă Japonia. A fost declanşată alerta maximă

Un „super-taifun” de o violenţă extremă ameninţă Japonia. A fost declanşată alerta maximă

Publicat: 07.07.2014
Un taifun foarte puternic, supranumit Neoguri, se îndrepta luni către insula Okinawa, în extremul sudic al Japoniei, cu rafale de vânt având viteza de 260 de kilometri pe oră, a anunţat agenţia de meteorologie niponă.

Neoguri se află la 300 de kilometri sud de insulă, unde ar urma să ajungă marţi dimineaţa, potrivit ultimelor date ale agenţiei, care nu exclude ca taifunul să ajungă şi în alte insule japoneze, dar cu o intensitate mai redusă.

Previzionând rafale de vânt foarte puternice şi ploi torenţiale, agenţia le-a recomandat locuitorilor din Okinawa să rămână în casele lor şi să evite deplasările care nu sunt absolut necesare.

Un reprezentant al agenţiei nipone de meteorologie a avertizat că taifunul ar putea avea o violenţă neobişnuită şi i-a îndemnat pe locuitori din zonele afectate să fie pregătiţi pentru eventuale operaţiuni de evacuare.

Agenţia meteorologică japoneză a lansat luni seara o alertă maximă, implicând un risc major de dezastru. Aceasta reprezintă o premieră pentru un taifun, după alerta specială emisă în septembrie anul trecut în urma unor ploi puternice în mai multe regiuni.

Această alertă este declanşată în cazul unui risc de pierdere de vieţi umane şi pagube masive.

Neoguri se îndrepta luni către insulele din sudul extrem al Japoniei, cu intensificări ale rafalelor de vânt de până la 260 de kilometri pe oră şi urmează să atingă Insula Okinawa marţi dimineaţa.

Baza militară din Kadena, cea mai importantă deţinută de aviaţa americană în insula Okinawa, a început, la rândul său, evacuarea avioanelor din regiune. „Este cel mai violent taifun anunţat pe insula Okinawa în 15 ani”, a afirmat comandantul american James Hecker, într-un comunicat.

Surse: Mediafax, AccuWeather

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase