Prima pagină D:News

Primul „selfie” din istorie a fost realizat în 1839, iar primul „selfie spaţial” în 1966 (GALERIE FOTO)

Dorina Călin 07.22.2014 | ● Vizualizări: 1994
Fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză de tip autoportret din istorie, în 1839     + zoom
Galerie foto (5)

Fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză de tip autoportret din istorie, în 1839, iar astronautul american Buzz Aldrin a făcut primul "selfie" din spaţiu, în 1966, informează theguardian.com.

"«Selfie» nu este o invenţie a secolului al XXI-lea. Buzz Aldrin (astronaut american, n.r.) ne-a reamintit pe Twitter că el a făcut primul selfie în spaţiu, în 1966", se arată într-un articol publicat pe theguardian.com, în care este prezentată o selecţie de "selfie-uri", realizate între 1830 şi 1980.

"Selfie" reprezintă o fotografie a unui utilizator realizată de el însuşi cu o cameră digitală, cu scopul de a o publica ulterior pe o reţea de socializare.

Buzz Aldrin a realizat în 1966 primul „selfie spaţial”    

În articolul publicat pe theguardian.com sunt prezentate diverse fotografii de tip "selfie" realizate înaintea apariţiei reţelelor de socializare. Printre acestea se numără fotografia realizată în spaţiu de Buzz Aldrin în 1966, precum şi o fotografie realizată în 1839 de Robert Cornelius, un pionier american în domeniu, cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză-autoportret din istorie.

Fotograful american Robert Cornelius este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză de tip autoportret din istorie, în 1839    

Totodată, Colin Powell, secretar de stat al SUA, şi-a făcut un "selfie" în 1950, poetul american Allen Ginsberg a făcut o fotografie-autoportret în 1985, iar regizorul scenaristul şi producătorul de film american Stanley Kubrick, câştigător al premiului Oscar, şi-a făcut un "selfie" în 1949.

Producătorul de film american Stanley Kubrick, câştigător al premiului Oscar, şi-a făcut un "selfie" în 1949.    

Pozele de tip autoportret au căpătat notorietate în ultimii ani, "selfie" numărându-se chiar printre cele 150 de cuvinte şi definiţii noi care au fost adăugate în ediţia din 2014 a prestigiosului Dicţionar Merriam-Webster.

Marea Ducesă Anastasia a Rusiei în 1914     

De asemenea, "selfie" a fost ales cuvântul anului 2013 de editorii Dicţionarelor Oxford, lucrări de referinţă ale limbii engleze.

Surse: Mediafax, The Guardian