Home » D:News » Experiment spectaculos: ce se întâmplă când un cercetător îşi bagă mâna în „gheaţă caldă”? (VIDEO)

Experiment spectaculos: ce se întâmplă când un cercetător îşi bagă mâna în „gheaţă caldă”? (VIDEO)

Experiment spectaculos: ce se întâmplă când un cercetător îşi bagă mâna în „gheaţă caldă”? (VIDEO)
Publicat: 10.08.2014
Aşa-numita „gheaţă caldă” este acetat de sodiu topit; la introducerea mâinii, substanţa cristalizează rapid în jurul degetelor, ca şi cum ar îngheţa aproape instantaneu. Pe canalul NurdRage al YouTube, un om de ştiinţă de la Universitatea din Toronto, Canada, explică fenomenul.

Substanţa utilizată în experiment este acetatul de sodiu, care a fost topit şi apoi super-răcit până la o temperatură sub punctul de topire.

În această stare, el este destul de instabil şi apariţia unor aşa-zişi centri de nucleaţie, obiecte solide în jurul cărora să înceapă cristalizarea, declanşează acest proces. În cazul de faţă, mâna cercetătorului furnizează centrii de nucleaţie, ducând la cristalizarea rapidă a substanţei. Masa de cristale obţinută nu este însă tare ca gheaţa, ci moale ca zăpada sau îngheţata.

De asemenea, nu este rece, ci călduţă, deoarece reacţia este exotermă (cu emisie de căldură). Din acest motiv, substanţa este folosită la fabricarea unor „încălzitoare de mâini”, obiecte care emit căldură prin cristalizarea acetatului de sodiu din interior.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase