Home » D:News » Dacă n-ar fi obezitatea, numărul cazurilor de cancer ar fi mult mai mic. Cum influenţează kilogramele în plus riscul de cancer?

Dacă n-ar fi obezitatea, numărul cazurilor de cancer ar fi mult mai mic. Cum influenţează kilogramele în plus riscul de cancer?

Publicat: 15.08.2014
Dacă n-ar fi obezitatea, numărul cazurilor de cancer ar fi mult mai mic. Cum influenţează kilogramele în plus riscul de cancer?
Numai în Marea Britanie, obezitatea este la originea a aproximativ 12.000 de cazuri de cancer, anual, spun specialiştii, iar situaţia se va agrava în următorul deceniu. Excesul de grăsime corporală este un factor major de risc în apariţia bolii: peste o zecime dintre cazurile de cancer se datorează obezităţii, cred cercetătorii.

În cazul obezilor, riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer este mai mare cu până la 60%, comparativ cu oamenii normponderali.

Cercetătorii estimează că excesul de greutate este implicat în apariţia a 41% dintre cazurile de cancer uterin şi cel puţin 10% dintre cazurile de cancer vezical, de rinichi, de ficat şi de colon din Marea Britanie.

Iar dacă tendinţa de creştere a indicelui de masă corporală (IMC) va continua, acest lucru va duce la creşterea numărului de cancere cu câteva mii pe an, până în anul 2026, spune dr. Krishnan Bhaskaran, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, conducătorul unui studiu recent pe această temă, publicat în The Lancet.

Studiul a avut în vedere datele medicale a peste 5 milioane de pacienţi britanici cu vârsta de peste 16 ani, care nu aveau cancer la data începerii studiului  şi care au fost urmăriţi, în medie, timp de 7 ani şi jumătate. 

Autorii studiului, cercetătorii de la School of Hygiene & Tropical Medicine şi Farr Institute of Health Informatics, au avut în vedere 22 de tipuri de cancer, ajungând la concluzia că un indice de masă corporală crescut măreşte riscul de a dezvolta 10 dintre cele mai comune cancere, riscul crescând odată cu creşterea IMC. 

Sursa: Mail Online

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase