Home » D:News » Descoperire neaşteptată pe fundul Oceanului Pacific, la peste 5 km adâncime (FOTO)

Descoperire neaşteptată pe fundul Oceanului Pacific, la peste 5 km adâncime (FOTO)

09.04.2014
Cercetătorii au descoperit un uriaş munte subacvatic, aflat la o adâncime de peste 5 km sub apele Oceanului Pacific.

Înălţimea muntelui, care este de fapt un vulcan stins, este de peste 1 km. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul sonarului, iar muntele se află la 300 km sud-est de Insula Jarvis, care nu este locuită.

James Gardner, de la Universitatea New Hampshire, spune că munţii subacvatici de acest fel sunt des întâlniţi, dar foarte mulţi nu au fost cartografiaţi încă, pentru că mare parte din oceanele planetei nu sunt suficient explorate.

Echipa lui Gardner a descoperit muntele pe data de 13 august, în cadrul unei expediţii de cartografiere a coastelor Statelor Unite.

Sonarul a detectat prezenţa unui munte, la peste 5 km adâncime, sub Oceanul Pacific    Sonarul a detectat prezenţa unui munte, la peste 5 km adâncime, sub Oceanul Pacific

Sonarul folosit de el detectează orice formaţiune neregulată aflată pe fundul oceanului. Metoda este mult mai eficientă decât folosirea sateliţilor.

Muntele descoperit recent se va afla sub jurisdicţia Statelor Unite. Din păcate el se află la o adâncime prea mare pentru a putea găzdui forme de viaţă, spun experţii.

Vulcanul stins ar putea avea o vechime de aproxmativ 100 de milioane de ani, precizează Gardner.

Sursa: Live Science