Prima pagină D:News

O practică recomandată de decenii unor gravide poate face mai mult rău decât bine

Redactia Descopera.ro | 09.04.2014 | ● Vizualizări: 1753
Repausul la pat în perioada gravidităţii a fost multă vreme recomadat de obstetricieni pentru prevenirea unor complicaţii ale sarcinii, dar specialiştii americani susţin că această practică poate face mai mult rău decât bine.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Specialiştii americani au avertizat recent că repausul la pat, prescris adesea unor gravide în cazul unor sarcini considerate cu risc crescut, nu are beneficiile care I se atribuiau, putând, în schimb, să aibă consecinţe nocive atât asupra mamei, cât şi asupra copilului. Statul în pat pe perioade lungi de timp atrofiază muşchii, măreşte riscul de formare a cheagurilor de sînge şi de apariţie a depresiei şi diabetului, precum şi şansele de avea copii cu greutate scăzută la naştere.

Avertizarea a fost emisă de Society for Maternal-Fetal Medicine in America; conform datelor acestei organizaţii, în SUA o cincime dintre femeile gravide stau la pat luni întregi în urma recomadărilor medicului, atunci când acesta consideră că se pot ivi complicaţii ale sarcinii.

Totuşi, spun experţii din cadrul asociaţiei, în cazul celor mai multe femei însărcinate,  nu mai este de actualitate recomandarea de a limita pe cât posibil activitatea fizică în cursul sarcinii. 

Repausul la pat era prescris în cazul unei game largi de complicaţii, de la contracţii şi travaliu prematur la hipertensiune, pre-eclampsie, ritm de creştere prea lent al fătului şi risc crescut de pierdere a sarcinii. 

Dar, conform datelor asociaţiei, nu s-a demonstrat că repausul la pat ar reduce şansele unei naşteri premature sau că ar îmbunătăţi ritmul de creştere a fătului; nu există dovezi care să arate că restricţionarea activităţii fizice ar fi realmente benefică pentru sarcină.

În schimb, tot mai multe studii arată că această practică poate avea numeroase efecte negative.

În afară de deteriorarea condiţiei fizice în general, repausul prelungit la pat poate mări riscul apariţiei cheagurilor de sânge în vasele sanguine ale picioarelor, cheaguri care s-ar putea deplasa în plămâni şi produce decesul; de asemenea, creşte riscul apariţiei diabetului gestaţional, anxietăţii şi depresiei, dar şi al aducerii pe lume a unui bebeluş cu greutate mică la naştere.

Sursa: Mail Online