Home » D:News » Proiectul care va transforma industria auto: Tesla Motors va construi cea mai mare fabrică de baterii litiu-ion din lume în Nevada

Proiectul care va transforma industria auto: Tesla Motors va construi cea mai mare fabrică de baterii litiu-ion din lume în Nevada

Publicat: 07.09.2014
Tesla Motors a decis să construiască cea mai mare fabrică de baterii litiu-ion din lume în Nevada, stat care i-a oferit facilităţi fiscale în valoare de până la 1,3 miliarde de dolari, estimând că proiectul va genera o creştere a economiei regiunii cu 100 miliarde de dolari în următorii 20 de ani.

Guvernatorul Nevadei, Brian Sandoval, a declarat că fabrica de baterii a producătorului de maşini electrice, cu 6.500 de angajaţi, va mări cu 4% PIB-ul statului, unde şomajul este de 7,7%, al treilea cel mai ridicat din Statele Unite, transmite Bloomberg.

Tesla nu va plăti taxe pe vânzări în următorii 20 de ani şi nici taxe pe proprietate sau pe profit timp de 10 ani.

„Este acest acord bun pentru noi? Acest acord ne depăşeşte cu mult aşteptările”, a spus Sandoval într-o conferinţă de presă la Carson City.

Fabrica, cu o suprafaţă de 465.000 de metri pătraţi, în formă de diamant, va fi situată într-un parc industrial la est de oraşul Reno. Unitatea face parte din planul directorului general al Tesla, Elon Musk, de a reduce preţurile automobilelor electrice de lux pe care le produce.

Musk a avut de ales pentru construcţia fabricii, al cărei cost iniţial a fost estimat la 5 miliarde de dolari, între statele Arizona, California, Nevada, New Mexico şi Texas.

„Această fabrică este importantă pentru viitorul Tesla. Fără ea nu putem produce o maşină de serie”, a spus Musk.

El a arătat că facilităţile fiscale oferite de Nevada nu sunt cele mai mari, dar că acest stat aprobă rapid proiectele.

Proiectul Tesla este unul dintre cele mai mari proiecte industriale din Statele Unite, în privinţa numărului de locuri de muncă şi a investiţiei, a declarat Dennis Cuneo, preşedinte al DC Strategic Advisors şi fost director la Toyota Motor, care a acordat consultanţă autorităţilor din Nevada.

„Tennessee a cheltuit acum câţiva ani aproape 1 miliard de dolari pentru a atrage grupul Volkswagen să deschidă o fabrică, iar investiţia era mai mică, ca şi numărul locurilor de muncă, faţă de proiectul Tesla”, a arătat Cuneo.

Pentru Nevada, investiţia Tesla este o dovadă că îşi poate diversifica economia, dincolo de jocurile de noroc şi construcţiile de locuinţe.

Musk a declarat la sfârşitul lunii iulie că statul câştigător va trebui să suporte circa 10% din costul estimat de construcţie a fabricii.

Facilităţile fiscale oferite de Nevada, stat ale cărui venituri sunt estimate pentru acest an la sub 9 miliarde de dolari, vor fi cele mai mari din istoria statului. Aceste facilităţi ar putea atinge 1,3 miliarde de dolari pentru un proiect de 10 miliarde de dolari, propus de Testa pentru următorii 13-15 ani.

Investiţia iniţială a Tesla în clădiri şi echipamente va fi de 5 miliarde de dolari.

Musk a arătat că alte state vor fi în atenţia companiei pentru alte proiecte, întrucât Tesla va avea nevoie de mai multe astfel de fabrici pentru a ajunge la vânzarea a sute de mii de vehicule electrice pe an.

Tesla intenţionează să înregistreze vânzări de cel puţin 500.000 de maşini electrice anual şi să livreze sisteme de baterii care să stocheze energie solară pentru locuinţe şi companii. În prezent, preţul de pornire al unui automobil Tesla S este de circa 70.000 de dolari.

Panasonic, principalul furnizor al Tesla de celule litiu-ion, a anunţat în iulie că intenţionează să participe la fabrica de baterii, dar nu a precizat cât va investi.

Acţiunile Tesla au crescut cu 90% în acest an.

Surse: Mediafax, Bloomberg, Tesla

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase