Home » D:News » Un papagal vorbitor de engleză a dispărut timp de 4 ani, iar cand a fost găsit vorbea spaniolă

Un papagal vorbitor de engleză a dispărut timp de 4 ani, iar cand a fost găsit vorbea spaniolă

Un papagal vorbitor de engleză a dispărut timp de 4 ani, iar cand a fost găsit vorbea spaniolă
Publicat: 15.10.2014
Capacităţile papagalilor cenuşii africani de a învăţa vorbirea umană i-au uimit mereu pe specialişti. Nigel, un exemplar din această specie, care trăia în SUA şi vorbea cu accent britanic, a dispărut de acasă şi a fost readus, după 4 ani, stăpânului său, care a constatat însă că papagalul nu mai ştia engleză şi vorbea, în schimb, în spaniolă.

Teresa Micco, un medic veterinar din California, care-şi pierduse propriul papagal african şi dat anunţuri încercând să-l recupereze, l-a primit pe Nigel de la cineva care văzuse anunţurile.

Dar exemplarul primit s-a dovedit a nu fi pasărea căutată, ci un alt exemplar din aceeaşi specie. Verificând microcipul implantat păsării, dr. Micco a constatat că aceasta aparţinea lui Darren Chick, un britanic care trăia de asemenea în California şi al cărui papagal dispăruse în urmă cu 4 ani.

Readus la stăpânul său, acesta a avut parte de o surpriză: şi-a dat seama că Nigel, care ştiuse multe cuvinte englezeşti pe care le pronunţa cu accent britanic, nu mai spunea acum nicio vorbă în engleză; în schimb, sporovăia în spaniolă. 

Nigel era într-o stare de sănătate foarte bună, dar nu se ştie nimic despre felul în care a trăit pasărea în cei patru ani de absenţă. 

Papagalii cenuşii africani sau papagalii jako (Psittacus erithacus) sunt adesea ţinuţi ca animale de companie şi sunt renumiţi pentru capacitatea lor de a imita vorbirea umană. 

Un exemplar celebru al acestei specii, Alex, care a decedat în 2007, la vârsta de 31 de ani, a făcut obiectul unui studiu îndelungat al etologului (specialist în studiul comportamentului) Irene Pepperberg, din SUA, studiu ce viza capacităţile cognitive ale animalelor şi în special capacităţile acestei specii de pasăre de a înţelege limbajul uman. Alex poseda un vocabular de aproximativ 150 de cuvinte în limba engleză, pe care le putea utiliza constructiv, cu bună-ştiinţă, în cursul unei conversaţii, şi înţelegea peste 1000 de cuvinte. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase