Home » D:News » Pinul şi lucerna ne vor ajuta să trecem în era maşinilor electrice

Pinul şi lucerna ne vor ajuta să trecem în era maşinilor electrice

Pinul şi lucerna ne vor ajuta să trecem în era maşinilor electrice
Publicat: 18.10.2014
Cercetătorii suedezi au descoperit un mod neconvenţional de a da viaţă din nou bateriilor litiu-ion: cu ajutorul seminţelor de lucernă şi al răşinii de pin. Invenţia ar putea avea aplicaţii în multe domenii de mare actualitate, printre care fabricarea bateriilor destinate maşinilor electrice.

Bateriile litiu-ion alimentează azi o gamă foarte largă de produse, de la smartphone-uri la maşini electrice precum Nissan Leaf. Iar cererea de baterii de maşină din partea fabricanţilor de automobile ar putea „exploda” într-un viitor apropiat: se prevede că ea ar putea creşte cu până la 400% în următorii 6 ani.

În general, spun cercetătorii, tehnologia fabricării bateriilor nu s-a schimbat radical în cele două secole de când sunt folosite; este scumpă şi îi împiedică pe mulţi deţinători de maşini să treacă de la automobilele dotate cu motoare cu combustie internă, poluante, la maşini electrice mai „curate”.

Metodele actuale de reciclare a bateriilor litiu-ion consumă multă energie şi necesită folosirea unor materiale toxice, fiind astfel costisitoare. Zăcămintele de litiu exploatabile sunt limitate, cererea este foarte mare şi pur şi simplu nu există suficiente rezerve din acest metal pentru a permite înlocuirea cu maşini electrice a tuturor maşinilor ce merg azi cu motoare cu combustie internă.

Soluţia ar fi, astfel, recuperarea litiului din bateriile vechi şi reutilizarea lui în baterii noi, printr-o metodă pe cât posibil nepoluantă şi ieftină. 

Cercetătorii suedezi de la Universitatea din Uppsala au inventat o tehnică prin care pot să extragă litiul din bateriile uzate şi să îl combine cu materiale biologice regenerabile (obţinute din răşină de pin şi seminţe de lucernă), pentru a crea o baterie cu o capacitate apropiată de cea a unei baterii litiu-ion obişnuite. 

Aceste baterii litiu-ion reciclate ar putea furniza 99% din energia pe care o furnizau când erau noi, iar cercetătorii speră să mărească această proporţie.

Sursa: Science Nordic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase