Home » D:News » Misterul „Stelei Morţii”: ce e ciudat la acest corp ceresc?

Misterul „Stelei Morţii”: ce e ciudat la acest corp ceresc?

Misterul „Stelei Morţii”: ce e ciudat la acest corp ceresc?
Publicat: 18.10.2014
Mimas, unul dintre sateliţii lui Saturn, a fost poreclit „Steaua Morţii” datorită unui crater de pe suprafaţa sa, care îl face să semene cu arma colosală din „Războiul stelelor”. Dar astronomii sunt preocupaţi de Mimas din alt motiv, iar acum încearcă să explice un mister vechi de decenii, legat de acest satelit.

Această „lună” saturniană, alcătuită predominant din gheaţă şi având un diametru de 396 km, oscilează într-un mod ciudat, oscilaţia având o amplitudine de două ori mai mare decât ar fi de aşteptat pentru o „lună” cu o structură solidă şi uniformă. 

Cercetătorii au două ipoteze explicative: fie că Mimas are, sub suprafaţa sa îngheţată, un vast ocean de materie lichidă, fie că are un nucleu care, în loc să fie rotund, are o formă mai neobişnuită, asemănătoare unei mingi de rugby.

La studiul care a dus la elaborarea acestor ipoteze au participat oameni de ştiinţă din SUA, Franţa şi Belgia, iar rezultatele au fost publicate în Science Magazine.

Cercetătorii au folosit pentru studiu numeroase imagini de înaltă rezoluţie luate de sonda Cassini, care a fost lansată în 1997 pentru a explora planeta Saturn şi numeroşii săi sateliţi naturali (62 inventariaţi până acum, dintre care 53 au primit nume)

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase