Home » D:News » Harta libertăţii presei în lume. Pe ce loc se află România? (FOTO)

Harta libertăţii presei în lume. Pe ce loc se află România? (FOTO)

10.21.2014
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a publicat World Press Freedom Index pe anul 2014, care măsoară gradul de libertate a informării şi exprimării jurnaliştilor în 180 de ţări din lume.

Pe primul loc se află Finalnda, care este a patra oară consecutiv pe această poziţie fruntaşă, urmată de Olanda şi Norvegia.

Statele Unite stau mai prost de data această coborând 13 poziţii, până la locul 46.

Printre statele unde libertatarea presei este cel mai îngrădită se numără Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea. La fel de gravă este situaţia şi în China, Iran, Suda, Arabia Saudită şi Somalia.

World Press Freedom Index este realizat cu ajutorul unor chestionare trimise partenerilor organizaţiei Reporteri fără Frontiere şi apoi completate de jurnalişti, jurişti şi activişti pentru drepturile omului.

Chestionarul ţine cont de 6 criterii, fiecare urmând să fie completat cu o notă de la 0 la 100: pluralism, independenţa presei, mediul în care lucrează jurnaliştii şi auto-cenzura, cadrul legislativ, transparenţa instituţiilor, infrastructura necesară jurnaliştilor.

România este pe locul 45, fiind inclusă în categoria statelor cu „situaţie satisfăcătoare” în privinţa libertăţii presei.

Sursa: Business Insider