Home » D:News » Prima misiune cu echipaj uman pe Marte: toţi astronauţii ar trebui să fie femei?

Prima misiune cu echipaj uman pe Marte: toţi astronauţii ar trebui să fie femei?

Prima misiune cu echipaj uman pe Marte: toţi astronauţii ar trebui să fie femei?
Publicat: 22.10.2014
În prezent, marea majoritate a astronauţilor sunt bărbaţi, dar, în ceea ce priveşte prima misiune cu echipaj uman ce va fi trimisă pe Marte, lucrurile ar trebui să stea cu totul altfel, consideră Kate Greene, autoare de scrieri de popularizare a ştiinţei, care a luat parte recent la un program de simulare a unei viitoare misiuni marţiene.

Kate Greene susţine, într-un articol recent, că femeile consumă mai puţine resurse, având nevoie de un aport de calorii mai mic decât bărbaţii; de aceea, o misiune formată numai din femei ar fi mai puţin costisitoare, deci mai uşor de întreprins. 

Anul trecut, scriitoarea a luat parte la unul dintre modulule de pregătire din cadrul programului Hi-Seas (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) al NASA, care simulează pe Terra o misiune marţiană de lungă durată.

Cei 6 participanţi la simulare – 3 bărbaţi şi 3 femei – au petrecut 4 luni într-o construcţie specială (un dom) din Hawaii, din care ieşeau numai purtând imitaţii de costume spaţiale.

Într-o misiune pe Marte, una dintre marile probleme ar fi resursele limitate, iar Kate Greene susţine că una dintre soluţii ar putea fi trimiterea unui echipaj fomat numai din femei. 

În tinmpul simulării, datorită carateristicilor metabolice diferite, cei 3 membri de sex feminin ai echipei au consumat, în medie, mai puţin de jumătate din caloriile pe care le consumau cei 3 membri de sex masculin, deşi nivelul activităţii fizice era cam acelaşi. Rareori vreuna dintre femei cheltuia mai mult de 2000 de calorii pe zi, în vreme ce fiecare bărbat cheltuia frecvent peste 3000, spune Kate Greene. 

Majoritatea estimărilor plasează costul unei misiuni cu echipaj uman pe Marte în jurul cifrei de 100 miliarde USD, dar cifra ar putea fi redusă dacă astronauţii ar consuma mai puţine resurse, iar Kate Greene l-a citat pe un fost furnizor al NASA, Alan Drysdale, care declarase că astronauţii mai mici de statură sunt o opţiune mai interesantă pentru o misiune decât persoanele de talie mare. 

„Nu există niciun motiv să alegem persoane de statură mai mare pentru a misiune spaţială, de vreme ce lucrul care contează este puterea minţii”, a spus Drysdale. ”E o opţiune logică să trimitem în misiuni femei de talie mică.”

Kate Greene a adăugat că, deşi majoritatea astronauţilor preferă să lucreze în grupuri mixte, cu participanţi de ambele sexe, când e vorba de misiunea pe Marte, „cu cât participă mai multe femei, cu atât mai bine”.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase