Home » D:News » China va lansa o nouă sondă spaţială care va ajunge pe Lună şi se va întoarce apoi pe Terra

China va lansa o nouă sondă spaţială care va ajunge pe Lună şi se va întoarce apoi pe Terra

Publicat: 23.10.2014
China va lansa o nouă sondă spaţială care va ajunge pe Lună şi se va întoarce apoi pe Terra
China se pregăteşte să lanseze spre Lună o nouă sondă spaţială, care va avea misiunea de a orbita în jurul satelitului natural al Terrei şi de a reveni apoi pe planeta noastră, a anunţat miercuri presa oficială din această ţară, citată de AFP.

Lansarea acestei sonde, al cărei nume oficial nu a fost deocamdată ales, va avea loc în intervalul vineri-duminică, a precizat agenţia de presă China Nouă.

Aceasta va fi pentru prima dată când oamenii de ştiinţă chinezi vor încerca să readucă pe Terra un modul orbital, care va trebui să reziste la temperaturile foarte înalte generate de frecarea cu aerul, la reintrarea sondei în atmosfera terestră.

Această sondă va permite testarea unor tehnologii care vor fi ulterior folosite în misiunea Chang’e-5 (numele zeiţei Lunii în mitologia chineză, n.r.), ce vizează colectarea unor eşantioane de praf lunar.

La o jumătate de secol după reuşitele obţinute în acest domeniu de Statele Unite ale Americii prin programul spaţial Apollo, China şi-a îndreptat eforturile spre Lună şi speră să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe satelitul natural al Terrei, probabil în jurul anului 2025.

În decembrie 2013, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a reuşit să plaseze pe Lună sonda Chang’e-3, din care a coborât pe suprafaţa lunară vehiculul teleghidat „Iepurele de jad”.

Deşi autorităţile chineze au raportat că misiunea a fost „un adevărat succes”, acel rover s-a confruntat la scurt timp după aselenizare cu o problemă de ordin mecanic, care l-a făcut să intre în perioade lungi de „comă”.

China alocă miliarde de dolari programelor ce vizează „cucerirea” spaţiului, percepută ca un veritabil simbol al noii puteri politice a ţării, sub egida Partidului Comunist aflat la putere.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase