Prima pagină D:News

O pată solară uriaşă este îndreptată în direcţia Pământului. Ce spun astronomii?

Roxana Ruscior 10.24.2014 | ● Vizualizări: 1195

Astronomii amatori au descoperit o pată solară uriaşă, care s-a deplasat şi acum este îndreptată chiar spre Pământ. Ea ar putea da naştere unei expozii solare puternice, pentru că este cea mai mare pată solară descoperită de la începutul noului ciclu solar, în anul 2008.

În prezent, regiunea este atent monitorizată de NASA şi de alte observatoare astronomice. Uriaşa pată solară AR2192 poate fi observată ca o zonă întunecată în fotosfera Soarelui. Este o regiune unde are loc un magnetism foarte intens, care vine din interiorul stelei.

Pata solară AR2192 este foarte activă, ea declanşând recent două erupţii solare de clasă X, care au provocat scurte blocaje în comunicaţiile radio pe întreaga planetă.

Aceste probleme apar din cauza radiaţiei ultraviolete şi cu raze X care ajunge la noi, în urma acestor erupţii solare. Ele duc la ionizare în atmosfera superioară a Pământului, numită ionosferă.

În prezent, pata solară se întinde pe 128.747 kilometri, suficient de mare pentru a cuprinde în interiorul ei planeta Jupiter, cea mai mare din sistemul nostru solar.

Astronomii sunt destul de îngrijoraţi de activitatea acestei pete solare. Doar de la începutul săptămânii, ea a produs 27 erupţii de clasă C, 8 de clasă M şi 2 de clasă X.

Potrivit Spaceweather.com, sunt şanse de 95% ca o erupţie de clasă M să aibă loc în următoarele 24 de ore şi 55% şanse să fie o erupţie de clasă X.

Din fericire, de când s-a deplasat în direcţia Terrei, pata solară nu a emis ejecţii de masă coronală spre planeta noastră.

Sursa: Discovery News