Home » D:News » Acesta e viitorul în lupta împotriva cancerului: „celule ucigaşe” fabricate în laborator

Acesta e viitorul în lupta împotriva cancerului: „celule ucigaşe” fabricate în laborator

Acesta e viitorul în lupta împotriva cancerului: „celule ucigaşe” fabricate în laborator
Publicat: 27.10.2014
Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Stem Cell Institute au descoperit o metodă de a transforma celulele stem în „ucigaşe” ale celulelor canceroase.

În experimente realizate pe şoareci, celulele stem au fost  modificate genetic astfel încât să producă toxine care omoară celulele cancerului de creier, fără a se auto-distruge sau a face rău celulelor normale din creier.

Acesta este „viitorul” în lupta împotriva cancerului, a afirmat un expert în domeniul celulelor stem.

În testele pe animale, celulele stem au fost înglobate într-un gel şi plasate în locul unde se dezvoltaseră tumori cerebrale, după îndepărtarea acestora. 

Până acum, distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul unor substanţe toxice pentru acestea a fost utilizată cu mult succes în cazul cancerelor sângelui, dar nu funcţiona la fel de bine în cazul tumorilor solide, deoarece aceste nu sunt atât de uşor accesibile, iar toxinele îşi pierdeau repede eficacitatea. 

Însă, cu ajutorul celulelor stem modificate genetic, aceste dificultăţi pot fi depăşite, deoarece aceste celule rezistă la acţiunea toxinelor pe care le produc. 

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Stem Cells, iar următorul pas, spun cercetătorii, va fi testarea procedeului pe oameni; specialiştii speră ca primele studii clinice să poată avea loc peste 5 ani.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase