Home » D:News » Suferi de bruxism? Iată cum îţi poate afecta înfăţişarea şi sănătatea

Suferi de bruxism? Iată cum îţi poate afecta înfăţişarea şi sănătatea

Publicat: 07.11.2014
Bruxism este termenul medical ce desemnează obiceiul de a scrâşni din dinţi involuntar - un „viciu” care poate afecta grav sănătatea, putând duce la infecţii, migrene şi chiar la pierderea dinţilor.

Problema este mai răspândită decât s-ar crede: în Marea Britanie, 25% din populaţie suferă de bruxism, majoritatea persoanelor afectate fiind femei de vârstă mijlocie.

Iar conform opiniei dr. Stephen Pitt, medic stomatolog, problema afectează tot mai mulţi oameni, ca reacţie la stres.

Cei care suferă de bruxism scrâşnesc din dinţi în somn, exercitând asupra dinţilor o presiune de 10 ori mai mare decât atunci când mestecă, de exemplu. 

Ca urmare, nu numai că dinţii se tocesc, dar ligamentele care fixează dinţii în alveolele dentare încep să se deterioreze, dinţii încep să se mişte, iar uneori nu mai pot fi salvaţi prin tratament stomatologic, ci trebuie extraşi. Pierderea dinţilor nu are doar un impact foarte negativ asupra aspectului fizic, ci poate avea şi consecinţe foarte nocive asupra sănătăţii.

Lipsa se stabilitate a dinţilor în alveole permite pătrunderea mai uşoară a bacteriilor în gingii, determinând infecţii, uneori chiar abcese dentare.

Bruxismul determină nu numai dureri dentare permanente, ci poate cauza şi migrene. De asemenea, deoarece implică o încleştare puternică a maxilarelor, poate provoca probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare (locul unde falca inferioară se articulează cu craniul). Apar dureri locale care pot fi confundate cu durerile de urechi (deoarece cele două regiuni ale corpului sunt foarte apropiate una de alta). Uneori, articulaţia este atât de grav compromisă, încât este nevoie de tratament chirurgical. 

Un mijloc obişnuit de prevenire a efectelor bruxismului este purtarea unui dispozitiv din silicon care să protejeze dinţii în cursul nopţii. Cel mai adesea, încleştarea maxilarelor şi scrâşnirea din dinţi noaptea, în mod inconştient, se datorează stresului; de aceea, specialiştii recomandă şi consiliere pentru rezolvarea problemelor psihologice. 

Purtarea unui dispozitiv special din silicon protejează dinţii de efectele bruxismului.     (Foto: Shutterstock.com)Purtarea unui dispozitiv special din silicon protejează dinţii de efectele bruxismului.

Un alt tratament care s-a dovedit surprinzător de eficient în multe cazuri este cel cu Botox; această substanţă blochează activitatea nervoasă la nivelul muşchilor, împiedicând contracţiile lor şi încleştarea puternică a maxilarelor. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase