Home » D:News » După 6 luni petrecute pe Staţia Spaţială Internaţională, 3 astronauţi s-au întors acasă

După 6 luni petrecute pe Staţia Spaţială Internaţională, 3 astronauţi s-au întors acasă

11.10.2014
După 6 luni petrecute pe Staţia Spaţială Internaţională, 3 astronauţi s-au întors acasă
Trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - un rus, un american şi un german - au revenit luni pe Terra după o misiune de aproape şase luni în spaţiu, au anunţat NASA şi Agenţia spaţială rusă (Roscosmos), informează AFP.

„Aterizarea a avut loc aşa cum era prevăzut”, la nord-est de oraşul Arkalyk, în centrul Kazahstanului, a precizat Roskosmos.

Rusul Maxim Suraiev, americanul Reid Wiseman şi germanul Alexander Gerst, care au părăsit Terra pe 29 mai, au aterizat la ora prevăzută, 03.58 GMT, în stepele din Kazahstan, la bordul capsulei Soyuz TMA13M.

„În timpul misiunii lor în spaţiu, membrii echipajului au parcurs peste 112,7 milioane de kilometri”, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA) într-un comunicat de presă, salutând revenirea astronauţilor pe Terra.

Plecaţi de pe Pământ în plină criză ucraineană, care a provocat cea mai gravă răcire a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece, echipajul ruso-occidental a realizat zeci de experimente ştiinţifice în timpul misiunii sale, dar şi câteva ieşiri pe orbită.

„Totul a fost realizat într-un spirit de cooperare. Cred că toată lumea ar trebui să urmeze exemplul membrilor echipajului de pe ISS. Să încercăm să trăim împreună. Acesta este lucrul cel mai important”, a declarat cosmonatul Maxim Suraiev.

Aceasta a fost cea de-a doua misiune de lungă durată la bordul ISS pentru Maxim Suraiev, care a petrecut un total de 334 de zile în spaţiu. În schimb, pentru ceilalţi doi astronauţi aceasta a fost prima lor misiune pe orbită.

În prezent, la bordul ISS au rămas trei astronauţi – ruşii Elena Serova şi Alexandr Samokutiaev şi americanul Barry Wilmore. Lor li se va alătura, pe 23 noiembrie, un alt echipaj compus din trei astronauţi.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax