Home » D:News » Ce a transmis robotul Philae înainte de a-şi înceta activitatea? Ce cred cercetătorii despre soarta viitoare a robotului? (FOTO)

Ce a transmis robotul Philae înainte de a-şi înceta activitatea? Ce cred cercetătorii despre soarta viitoare a robotului? (FOTO)

Publicat: 18.11.2014
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a dezvăluit primele date transmise de Philea după asolizarea pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, iar unele dintre informaţii sunt neaşteptate. Oamenii de ştiinţă au acum şi o nouă versiune privind soarta viitoare a robotului.

Suprafaţa cometei 67P este mult mai dură decât se aşteptau savanţii, arată analiza datelor transmise de Philae. 

Landerul Philae a încetat să funcţioneze la puţin timp după ce a asolizat, deoarece i s-au descărcat bateriile, iar din cauză că a asolizat într-o adâncitură foarte umbrită, nu le-a putut încărca din nou cu ajutorul panourilor solare. Ca urmare, cercetătorii au fost siliţi să modifice programul operaţiunilor efectuate de Philae şi să programeze mai devreme forarea în nucleul cometei, pentru a profita de ultimele ore de funcţionare a bateriilor. 

Înainte de a „adormi” la data de 15 noiembrie 2014, Philae a reuşit să colecteze o serie de date cu ajutorul celor 10 instrumente ştiinţifice cu care este echipat, iar directorul ştiinţific al proiectului, Ekkehard Kührt, spune că echipa este mulţumită de rezultate: a fost colectat un număr mare de date valoroase, care n-ar fi putut fi obţinute altfel decât prin contact direct cu cometa.

Philae este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice, destinate colectării de date.     Philae este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice, destinate colectării de date.

Împreună cu informaţiile transmise de sonda Rosetta, care continuă să orbiteze în jurul cometei, aceste date contribuie la o mai bună cunoaştere a cometelor. „Proprietăţile suprafeţei lor par să fie destul de diferite faţă de ceea se credea anterior”, spune Ekkehard Kührt.

Cometa 67P prezintă la suprafaţă un strat de gheaţă surprinzător de gros, acoperit de un strat de praf. 

Cometa 67P prezintă la suprafaţă un strat de gheaţă surprinzător de gros, acoperit de un strat de praf.    Cometa 67P prezintă la suprafaţă un strat de gheaţă surprinzător de gros, acoperit de un strat de praf.

Oamenii de ştiinţă sunt acum mai optimişti şi în ceea ce priveşte soarta viitoare a landerului: cred că el ar putea să reînceapă să funcţioneze când cometa va ajunge mai aproape de Soare, astfel încât razele acestuia să ajungă la panourile solare ale lui Philae. Cercetătorii s-au declarat, în această privinţă, „foarte încrezători”.

Un expert crede chiar că un jet de gaz emis de cometă ar putea să repună landerul mai repede în funcţiune. 

Când cometa se va încălzi, datorită apropierii de Soare, în vara anului viitor, va începe să emită jeturi de substanţă gazoasă şi, cu puţin noroc, un asemenea jet ar putea să-l scoată pe Philae din groapa în care se află şi unde nu îşi poate încărca bateriile solare.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase