Home » D:News » Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară

Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară

Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară
Publicat: 22.11.2014
Raphaël Domjan, un aventurier elveţian, primul om care a efectuat o călătorie în jurul lumii, în 2012, la bordul unei ambarcaţiuni propulsate doar cu ajutorul energiei solare, a anunţat că a obţinut finanţare pentru un zbor în stratosferă, la bordul unui mic avion solar, informează AFP.

Raphaël Domjan este iniţiatorul misiunii SolarStratos, prin care doreşte să ajungă la peste 24.000 de metri altitudine, la bordul unui avion solar cu două locuri.

Elveţianul a anunţat într-un comunicat că a strâns banii necesari construirii avionului propulsat cu ajutorul energiei solare, alături de mai mulţi parteneri.

În cadrul misiunii SolarStratos, Raphaël Domjan speră să ajungă la o altitudine de peste 24 de kilometri, unde temperatura scade până la minus 70 de grade Celsius. Avionul său, cu o cabină nepresurizată, va avea 7,9 metri lungime, o anvergură a aripilor de 24,4 metri şi va cântări 400 de kilograme. Cei 22 de metri pătraţi de celule fotovoltaice vor oferi o autonomie de peste 24 de ore, ceea ce ar trebui să permită realizarea acestei „eco-aventuri”.

Călătoria va dura circa cinci ore, pentru a urca la altitudinea vizată, unde cei de la bordul avionului vor putea admira stelele, înainte de a reveni la sol.

Pe lângă această aventură, Domjan şi echipa sa spun că plănuiesc dezvoltarea unui domeniu al aviaţiei electrice şi solare, cu călătorii la limita dintre atmosferă şi spaţiul cosmic, cu scopul de a realiza călătorii unice pentru pasageri privaţi şi oameni de ştiinţă.

În 2012, elveţianul, alături de coechipierii săi, a încheiat, la Monaco, prima călătorie în jurul lumii efectuată la bordul unui catamaran, PlanetSolar, alimentat exclusiv cu energie solară, pe care l-a proiectat şi construit el însuşi. Ambarcaţiunea l-a purtat timp de 584 de zile, 23 de ore şi 31 de minute în jurul lumii, înainte de a ajunge la punctul de plecare, din Monaco.

Cercetarea şi industria elveţiană se află în top în ceea ce priveşte energia solară şi celulele fotoelectrice.

Alţi doi elveţieni, Bertrand Piccard şi André Borschberg, vor să plece anul viitor, de la Abu Dhabi, într-un tur în jurul lumii la bordul unui avion cu patru motoare electrice alimentate exclusiv cu energie solară, numit Solar Impulse 2. Primul prototip, Solar Impusl 1, le-a permis să efectueze mai multe zboruri de lungă durată în Europa, Maroc şi să traverseze Statele Unite ale Americii cu mai multe escale, devenind primii oameni care au reuşit o astfel de performanţă.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase