Prima pagină D:News

Un asteroid mare cât un munte a trecut pe lângă Pământ

Roxana Ruscior 01.26.2015 | ● Vizualizări: 2226
Un asteroid foarte mare se va apropia de Pământ      (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Un asteroid foarte mare a trecut pe lângă Pământ în noaptea de 26 spre 27 ianuarie. El s-a apropiat la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri, care este de trei ori distanţa de la planeta noastră la Lună.

Potrivit site-ului Lunar Meteorite Hunters, în luna ianuarie vor avea loc 41 de treceri ale unor asteroizi la mică distanţă de Terra. Cele mai multe roci spaţiale sunt mici, cu un diametru de aproximativ 24 de metri.

Unul dintre aceşti asteroizi este însă foarte mare. 2004 BL86 are o lăţime de aproximativ 500 de metri.

Corpul ceresc este suficient de mare şi a trecut suficient de aproape de planeta noastră pentru ca pasionaţii de astronomie să poată să îl poată vedea cu telescoape de mici dimensiuni sau cu binocluri puternice.

Cu toate acestea, trecerea asteroidului pe lângă Terra nu a prezebtat niciun risc de coliziune, au precizat cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un centru de cercetări ştiinţifice administrat de NASA, informează  nbcnews.com.

Trecerea asteroidului a putut fi urmărită live online, pe Virtual Telescope.

Asteroidul a fost descoperit în urmă cu 11 ani, însă abia în această lună traiectoria sa l-a adus la cea mai mică distanţă de Terra.

O altă apropiere similară a acestui asteroid va avea loc abia peste 200 de ani, a precizat Donald Yeomans, manager al Programului de monitorizare a corpurilor cereşti care trec aproape de Terra (Near Object Program Office) din cadrul JPL.

Dacă s-ar fi prăbuşit pe Pământ, asteroidul ar fi făcut un crater cu un diametru de aproximativ 10 km, iar efectele ar fi fost devastatoare: ploi acide, furtuni, iarnă îndelungată şi creşterea efectului de seră.

În cazul unui impact în ocean, valul tsunami produs ar fi distrus totul pe mii de kilometri distanţă.

Traiectoria asteroidului 2004 BL86 din ianuarie 2015 reprezintă cea mai apropiată trecere a oricărui corp ceresc cunoscut, de dimensiuni similare, pe lângă Terra, până la apropierea de planeta noastră, în anul 2027, a asteroidului 1999 AN10, afirmă NASA.

Un asteroid denumit 2014 RC, dar de dimensiuni mult mai mici, a trecut la o distanţă mai mică pe lângă Terra, în septembrie 2014.

Surse: Gizmodo, Space.com, Mediafax

Tag-uri: asteroid