Home » D:News » Ce sunt „cafenelele morţii”, tendinţa care ia amploare în Occident?

Ce sunt „cafenelele morţii”, tendinţa care ia amploare în Occident?

Ce sunt „cafenelele morţii”, tendinţa care ia amploare în Occident?
Publicat: 03.02.2015
Create de un sociolog elveţian, „cafenelele morţii” oferă oamenilor prilejul de a se aduna şi a discuta despre moarte, într-o atmosferă pozitivă şi adesea chiar veselă.

Aproximativ 1.400 de asemenea întâlniri au fost până acum organizate în 26 de ţări, în cursul ultimilor 3 ani, iar recent a fost lansat şi un website dedicat fenomenului. 

Într-o atmosferă senină, chiar voioasă, oamenii se întâlnesc la o cafea şi o prăjitură şi discută despre probleme precum moartea naturală vs sinuciderea asistată medical, despre felul în care ar dori să fie păstraţi în amintire de ceilalţi, despre ceea ce se întâmplă cu oamenii când mor, despre teama de moarte şi aspecte tabu legate de fenomenul morţii etc.

Fenomenul este corelat, cred sociologii, cu schimbările care au loc în societatea de tip occidental, în care tot mai puţini oameni se călăuzesc după principii religioase, iar tot mai mulţi se confruntă cu perspectiva de a muri însinguraţi – deoarece comunităţile umane nu mai sunt atât de închegate ca în trecut – şi de a suferi de boli devastatoare precum demenţa, de care se anticipează că va suferi, peste câteva decenii, o treime din populaţia globului.

Trebuie găsite noi căi de abordare a acestor situaţii, atât la nivel individual, cât şi la nivelul familiei şi al societăţii, spun specialiştii, iar aceste întruniri – la care participă adesea şi oameni de vârstă înaintată – pot atenua teama de moarte şi pot conduce la găsirea unor noi moduri de a privi aceste chestiuni dificile.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase