Home » D:News » Ce se întâmplă cu noi când dormim?

Ce se întâmplă cu noi când dormim?

Ce se întâmplă cu noi când dormim?
Publicat: 21.02.2015
Aproape o treime din viaţă o petrecem dormind – sau cel puţin aşa ar trebui. Somnul este mult mai mult decât o activitate pasivă: avem nevoie de acel timp pentru a ne curăţa mintea şi a ne reenergiza trupul.

Dacă nu ne odihnim suficient, apar negreşit tulburări de ordin fizic şi psihic, ca atunci când am băut prea mult alcool. Conform cercetătorilor, există patru stadii ale somnului, iar o persoană are nevoie de 90-110 minute pentru o completa un întreg ciclu, ceea ce înseamnă că, pe noapte, parcurgem cam de cinci ori toate cele patru stadii ale somnului.

Stadiul 1 are loc în primele 5-10 minute ale ciclului de somn. În acest interval este foarte uşor să fim treziţi, iar muşchii încep să se relaxeze. Acum este şi perioada în care este cel mai probabil să experimentezi  zvâcnituri ale muşchilor sau să simţi că eşti în cădere liberă.

Stadiul 2 începe de la jumătatea ciclului de somn şi durează 45-50 de minute. Dacă eşti trezit în acest interval, ar putea să te simţi dezorientat. Respiraţia este relaxată, temperatura corpului scade, dând inimii un uşor răgaz. Activitatea neurală scade şi ea, pe măsură ce trupul se pregăteşte pentru următoarea fază a ciclului.

Stadiul 3 marchează momentul în care ai intrat de aproximativ 20 de minute în somn adânc, iar trupul are ocazia să se regleze singur. Undele cerebrale sunt lente, muşhii şi tesuturile încep să se regenereze, iar o serie de hormoni sunt secretaţi de organism. Sistemele de management al deşeurilor din creier devin foarte active, eliminând ceea ce incomodează funcţia cognitivă. În ciuda faptului că aceasta este perioada în care ne încărcăm bateriile, acum suntem cel mai mult predispuşi  să mergem sau să vorbim în somn.  În această fază, este incredibil de greu să fim treziţi.
Rapid Eye Movement (REM) este stadiul final în acest ciclu, care durează aproximativ 20 de minute. Deşi ochii sunt închişi, aceştia se mişcă foarte repede pe sub pleoape. Activitatea cerebrală este intensă, în acest interval având loc o mulţime de visuri. Tot acum, muşchii sunt paralizaţi, iar bătăile inimii sunt neregulate.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase