Home » D:News » Satelitul meteorologic european Meteosat-11 a fost pus pe orbită cu succes

Satelitul meteorologic european Meteosat-11 a fost pus pe orbită cu succes

Publicat: 16.07.2015
Ultimul din seria de patru sateliţi Meteosat de a doua generaţie (MSG), care furnizează date serviciilor de meteorologie din Europa, a fost lansat miercuri cu ajutorul unei rachete Ariane 5, împreună cu un satelit brazilian de comunicaţii (Star One C4), iar operaţiunea de punere pe orbită s-a realizat cu succes, informează EFE.

Denumit MSG-4, satelitul meteorologic este rezultatul unei cooperări între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMESTAT).

Lansarea — programată iniţial pentru 8 iulie, dar amânată pentru testarea suplimentară a rachetei — s-a efectuat fără probleme, aşa cum se stabilise, la ora 21:42 GMT de la baza aeriană Kuru, din Guyana franceză. Aplauzele experţilor şi reprezentanţilor firmelor care urmăreau misiunea în Kuru, precum şi la sediul EUMESTAT din oraşul german Darmstadt, s-au auzit însă abia mai târziu, când cei doi sateliţi s-au desprins de rachetă: mai întâi cel din Brazilia (la 28 de minute după lansare) şi apoi MSG-4 (la 40 de minute după dezlipirea de sol).

A fost o experienţă incredibilă’, a declarat Thomas Reiter, directorul de Operaţiuni al ESA, confirmând oficial separarea celor doi sateliţi de racheta Ariane 5.

ESA va controla satelitul european în următoarele zece zile, după care acesta va depinde de EUMESTAT. MSG-4 se va poziţiona pe orbita sa definitivă, la 36.000 de kilometri de Terra, la 26 iulie şi va ‘convieţui’ cu Meteosat-7 (care urmează să fie retras în 2017), precum şi cu Meteosat-8, 9 şi 10.

MSG-4 este cel de-al 11-lea satelit din seria Meteostat, lansată cu începere din 1977. Aparatul are o greutate de aproximativ două tone şi va culege, la interval de 15 minute, imagini de înaltă rezoluţie ale Europei, Atlanticului de Nord şi Africii. Totodată, satelitul va monitoriza starea vegetaţiei şi va identifica posibile incendii de pădure.

Toţi sateliţii de a doua generaţie, MSG, au fost concepuţi şi fabricaţi de un consorţiu european condus de Thales Alenia Space. Un proiect, în derulare deja, prevede realizarea a şase sateliţi mai performanţi, de a treia generaţie (MTG), a căror lansare se va efectua din 2019 până în 2021.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase