Home » D:News » Muzica stimulează refacerea pacienţilor după intervenţii chirurgicale şi reduce durerile

Muzica stimulează refacerea pacienţilor după intervenţii chirurgicale şi reduce durerile

Muzica stimulează refacerea pacienţilor după intervenţii chirurgicale şi reduce durerile
Publicat: 15.08.2015
Muzica, atunci când este ascultată înainte de, pe durata şi după intervenţii chirurgicale, reduce durerile pacienţilor, atenuează anxietatea şi scade nevoia de analgezice, au anunţat, joi, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, citaţi de Reuters.

 După ce au analizat date statistice şi medicale provenind de la aproximativ 7.000 de bolnavi, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că pacienţilor care urmează să fie operaţi ar trebui să li se permită să îşi aleagă singuri muzica pe care vor să o asculte în timpul intervenţiei, pentru a maximiza beneficiile medicale.

De asemenea, muzica respectivă nu ar trebui să interfereze cu sistemul de comunicare utilizat de echipa medicală în timpul operaţiei.

„Muzica este o intervenţie non-invazivă, sigură şi ieftină, care ar trebui să fie disponibilă pentru toţi oamenii care vor fi operaţi”, a spus Catherine Meads, cercetătoare la Universitatea Brunel din Marea Britanie, coordonatoare a studiului.

Cercetătorii britanici au realizat această meta-analiză folosind toate studiile deja publicate anterior şi care realizau o comparaţie între serviciile medicale însoţite de muzică şi serviciile medicale standard sau intervenţiile non-medicamentoase, precum masaj şi relaxare, în ceea ce priveşte convalescenţa adulţilor care au suportat diverse intervenţii chirurgicale.

Studiul, publicat în The Lancet, a evidenţiat faptul că pacienţii care au apelat la ajutorul muzicii erau considerabil mai puţin anxioşi după operaţie şi au raportat un nivel mai mare de satisfacţie postoperatorie după ce au ascultat muzică. De asemenea, aceiaşi pacienţi au avut nevoie de mai puţine analgezice şi au raportat dureri mai puţin intense în comparaţie cu grupul de control.

Deşi autorii studiului au descoperit că muzica are efecte benefice în toate etapele care însoţesc operaţiile chirurgicale, totuşi, rezultatele sunt mai bune atunci când pacienţii ascultă muzică înainte de a fi operaţi, în comparaţie cu situaţiile în care ascultau muzică în timpul intervenţiei sau după aceasta.

Iar atunci când pacienţii şi-au ales muzica preferată, savanţii au constatat o reducere şi mai mare a durerilor resimţite şi a nevoii de analgezice.

Autorii studiului, la care a participat şi Martin Hirsch, de la Universitatea Queen Mary din Londra, intenţionează să demareze în curând un test clinic ce vizează introducerea muzicii la The Royal London Hospital for Women pentru femeile care nasc prin cezariană şi pentru cele care suportă histeroscopii.

Pacientele îşi vor alege cântecele preferate, care vor fi înregistrate pe un dispozitiv de redare a sunetului prin intermediul unor boxe minuscule, inserate în perne.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase