Home » D:News » Două noi medicamente împotriva colesterolului, considerate prea scumpe. ”Ar fi o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate”

Două noi medicamente împotriva colesterolului, considerate prea scumpe. ”Ar fi o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate”

Două noi medicamente împotriva colesterolului, considerate prea scumpe. ”Ar fi o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate”
Publicat: 11.09.2015
Preţurile pentru două noi medicamente foarte active împotriva colesterolului, recent aprobate de US Food and Drug Administration (FDA), sunt excesive şi riscă să fie o povară pentru sistemele de asigurări de sănătate, a concluzionat un organism independent de cercetare din SUA, informează AFP.

‘Repatha’, produs de laboratorul american Amgens, şi ‘Praluent’, al firmei farmaceutice franceze Sanofi şi al partenerului său american Regeneron, au primit recent undă verde din partea FDA pentru a fi comercializate.

Studiile clinice relevă o diminuare cu 55% până la 60% a colesterolui rău (LDL) chiar şi la pacienţii care folosesc deja medicamente de tipul statinelor. ‘Praluent’ şi ‘Repatha’ au marcat intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piaţă dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum ‘Lipitor’, care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalităţii cardiovasculare.

Dar preţurile cerute pentru noile medicamente, de peste 14.000 de dolari pe an (14.100 de dolari pentru ‘Repatha’ şi 14.600 de dolari pentru ‘Praluent’) au suscitat neliniştea comunităţii din domeniul sănătăţii, deoarece aceste medicamente ar trebui să fie luate timp de mai mulţi ani de un mare număr de americani. Între 3,5 milioane şi 15 milioane de persoane ar putea fi eligibile în SUA pentru aceste tratamente, notează AFP.

Potrivit unei analize realizate de Institute for Clinical and Economic Review (ICER), făcută publică în această săptămână, preţurile pentru aceste medicamente ar trebui să fie cu cel puţin 67% mai mici. Acestea ar trebui să fie mai reduse cu încă 15% pentru a ajunge un pic peste 2.000 de dolari pe an, astfel încât să nu afecteze prea mult bugetele asigurărilor de sănătate.

„Chiar dacă aceste medicamente anti-colesterol nu vor fi utilizate decât pentru cel mult 25% dintre pacienţii afectaţi, angajatorii, asiguratorii şi asiguraţii ar trebui să plătească o medie de peste 20 de miliarde de dolari pe an”, a declarat dr. Steven Pearson, fondator şi preşedinte al ICER.

Rezultatele analizelor ICER indică faptul că preţurile care reprezintă cel mai bine beneficiile globale ale acestor medicamente pentru pacienţi ar putea fi între 3.615 de dolari şi 4.811 de dolari, reprezentând o reducere cu 67% faţă de preţul din listă, având în vedere câştigurile economice anticipate în ceea ce priveşte prevenirea atacurilor de cord şi a deceselor.

Grupul Sanofi a amintit miercuri într-un comunicat că a stabilit propriul său model de raport cost/beneficiu (al medicamentului) pentru a determina preţul corect. „Vrem să furnizăm medicamente accesibile şi să ne asigurăm că pacienţii cărora le sunt prescrise aceste medicamente vor avea acces la ele”, a declarat grupul.

Pe baza rezultatelor mai multor studii clinice şi a ratelor de scădere a colesterolului, ICER estimează că aceste medicamente ar putea reduce mortalitatea cu aproximativ 50% din aceste cauze. Folosind o simulare pe computer, aceşti experţi au aplicat parametri diferiţi populaţiei adulte din SUA, cum ar fi costurile medicamentelor şi economiile potenţiale care rezultă dintr-un număr redus de spitalizări pentru atacurile de cord.

Ei au considerat că utilizarea acestor două medicamente pentru reducerea colesterolului ar putea preveni sute de mii de decese, de infarct miocardic şi accident vascular cerebral în următorii douăzeci de ani.

Ambele medicamente neutralizează o proteină (PCSK9) care limitează acţiunea ficatului de colectare a colesterolului rău (LDL), mecanismul chimic pe care se bazează fiind diferit de cel al statinelor care diminuează sinteza colesterolului prin inhibarea unei enzime.

Sursa: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase