Home » D:News » Gafă de proporţii a NASA. 1,2 milioane de oameni au văzut-o – FOTO

Gafă de proporţii a NASA. 1,2 milioane de oameni au văzut-o – FOTO

Publicat: 15.09.2015
Agenţia spaţială americană a trecut prin momente stânjenitoare în urmă cu câteva zile, după ce a confundat Luna cu Soarele, într-un mesaj publicat pe contul ei de Twitter, care este urmărit de 1,2 milioane de utilizatori, informează dailymail.co.uk.

NASA a publicat pe contul ei de Twitter o fotografie spectaculoasă, însoţită de un text explicativ, care afirma că imaginea respectivă reprezintă Soarele şi Terra.

La scurt timp după aceea, agenţia spaţială americană a fost nevoită să şteargă acel mesaj, după ce mai mulţi experţi în domeniu i-au semnalat faptul că zona strălucitoare din acea imagine era de fapt Luna, care apărea în acel fel datorită timpului mare de expunere în procesul de realizare a fotografiei.

Eroarea a fost semnalată de mai mulţi utilizatori care au remarcat faptul că mai multe stele erau vizibile în mod clar în jurul „Soarelui”.

Emily Lakdawalla, specialist în ştiinţe planetare şi senior-editor la The Planetary Society, a explicat pentru site-ul Mashable: „Ei bine, să vezi stele şi oraşe luminate pe timpul nopţii, luminate în acelaşi plan vizual cu o altă sursă de lumină, înseamnă că acea sursă nu poate fi Soarele”.

În urmă cu câteva luni, savanţii au făcut exact acelaşi tip de eroare, confundând Luna cu Soarele într-un alt mesaj publicat pe Twitter.

Astronautul american Scott Kelly, autorul acestei imagini spectaculoase, a fost un fotograf extrem de prolific după ce a ajuns în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

La începutul acestei săptămâni, Scott Kelly a fost foarte entuziasmat atunci când pe hubloul cabinei sale a văzut Luna şi Venus în acelaşi plan.

El a publicat două imagini pe Twitter conţinând această aliniere cosmică, la 12 ore distanţă, în timp ce ISS orbita în jurul Terrei şi se afla deasupra statului Texas.

Venus a fost uşor de remarcat pe cerul nopţii datorită „albedoului (ei) ridicat”.

Albedoul reprezintă cantitatea de lumină pe care o planetă o reflectă înapoi în spaţiu, cu ajutorul prafului cosmic permanent care o înconjoară.

Acei nori reflectă spre Terra aproximativ 75% din lumina pe care planetele o primesc de la Soare, iar această lumină reflectată explică motivul pentru care planeta Venus pare atât de strălucitoare în fotografiile realizate de astronautul Scott Kelly.

Luna pare şi ea strălucitoare datorită luminii solare reflectate şi, de asemenea, pare mai mare decât este în realitate, datorită proximităţii sale de ISS. În realitate, Luna are o rază de trei ori şi jumătate mai mică decât raza planetei Venus. De asemenea, Luna este singurul corp ceresc de pe cerul nocturn care este mai strălucitor decât Venus.

Astronautul american Scott Kelly şi cosmonautul rus Mihail Kornienko au ajuns la bordul ISS în luna martie, în cadrul unui experiment spaţial unic, întins pe durata unui an calendaristic, prin care oamenii de ştiinţă vor analiza felul în care organismul uman se adaptează în timpul misiunilor spaţiale îndelungate.

Scott Kelly şi Mihail Kornienko vor fi primii astronauţi care vor petrece un an la bordul staţiei – o perioadă de timp dublă faţă de durata tipică de şase luni a misiunilor actuale.

Mark Kelly, fratele geamăn al astronautului Scott Kelly, a rămas pe Terra şi, cu ajutorul organismului său, NASA va analiza diferenţele biologice care vor apărea între cei doi fraţi, care sunt identici din punct de vedere genetic, în perioada în care ei se vor afla în două medii complet diferite.

Participanţi la acest experiment, care a fost denumit de NASA „Twin Study”, cei doi fraţi Kelly vor fi subiecţii unui număr de 10 experimente în patru domenii: fiziologie umană, sănătate comportamentală, microbiologie şi studii moleculare.

Unul dintre experimente va monitoriza felul în care radiaţia cosmică influenţează procesul de îmbătrânire al oamenilor, iar un altul va monitoriza funcţionarea sistemelor imunitare ale celor doi fraţi.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase