Home » D:News » Anunţul făcut de SpaceX la mai puţin de şase luni după marea explozie a unuia dintre lansatoare

Anunţul făcut de SpaceX la mai puţin de şase luni după marea explozie a unuia dintre lansatoare

Anunţul făcut de SpaceX la mai puţin de şase luni după marea explozie a unuia dintre lansatoare
Publicat: 15.10.2015
Space Exploration Technologies (SpaceX) va lansa o rachetă recondiţionată Falcon 9, la începutul lunii decembrie, a anunţat vicepreşedintele companiei americane, marţi, la mai puţin de şase luni după explozia suferită de unul dintre lansatoarele din această gamă, la scurt timp după decolare.

Acea rachetă, ce avea o înălţime de 63 de metri, încărcată cu diverse provizii şi materiale pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a explodat la mai puţin trei minute după decolare, în Florida, pe 28 iunie, informează Reuters.

Accidentul a fost cauzat de o clemă metalică defectă, amplasată în modulul superior al rachetei. Atunci când clema s-a rupt, ea a eliberat un rezervor cu heliu, care a generat o suprapresurizare a motorului de la nivelul superior al lansatorului. La doar câteva secunde după aceea, racheta a explodat deasupra Oceanului Atlantic. O capsulă spaţială Dragon, pe care Falcon 9 trebuia să o lanseze într-o misiune de aprovizionare a ISS, a fost distrusă la impactul cu apa.

„Credem că în următoarele şase-opt săptămâni vom putea să ne reluăm zborurile”, a spus Lee Rosen, vicepreşedintele SpaceX, marţi, la Congresul Internaţional pentru Aeronautică, organizat în această săptămână la Ierusalim.

Falcon 9, care a suferit acel accident după 18 misiuni consecutive încununate cu succes, va transporta de această dată pe orbită un satelit construit de compania SES SA cu sediul în Luxemburg.

Lansatorul american va lansa pe orbită şi un satelit pentru SpacePharma, un start-up israelian privat. Acesta a creat un satelit sub forma unui laborator miniatural, specializat în studii despre microgravitaţie. Un cronometru ce indică o numărătoare inversă, afişat la standul SpacePharme de la acel congres, indică faptul că lansatorul spaţial Falcon 9 va decola pe 1 decembrie.

SpaceX, o companie cu capital privat, va încerca încă o dată să realizeze o coborâre lentă şi controlată a primului modul al lansatorului Falcon 9, pe o platformă plasată în ocean, după ce al doilea modul al rachetei îşi va porni motoarele şi va plasa pe orbită sateliţii operaţi de SES SA şi SpacePharma.

Pentru a reuşi acest lucru, compania SpaceX va utiliza o versiune mai puternică a lansatorului Falcon 9. SpaceX doreşte să recupereze modulele superioare ale lansatoarelor sale spaţiale, pentru ca acestea să fie apoi recondiţionate şi folosite în timpul unor zboruri viitoare, cu scopul de a diminua considerabil în acest fel costurile misiunilor sale spaţiale.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase