Home » D:News » Dronele vor ocupa un loc tot mai important în viaţa noastră

Dronele vor ocupa un loc tot mai important în viaţa noastră

Dronele vor ocupa un loc tot mai important în viaţa noastră
Publicat: 07.11.2015
Este cunoscut faptul că unii regizori au preconizat, prin intermediul filmelor SF, modul în care tehnologia ne va influenţa vieţile. Un astfel de exemplu îl reprezintă producţia cinematografică regizată de George Lucas, „Star Wars: Episode IV – A New Hope”, apărută în anul 1977. Pe parcursul acesteia apar droizii, roboţi proiectaţi pentru a satisface nevoile de zi cu zi ale oamenilor. Se pare că, la aproape 40 de ani de la apariţia filmului, previziunile lui Lucas încep să fie transpunse în realitate.

Am putea considera dronele ca fiind nişte roboţi care ne ajută să ne desfăşurăm activităţile, dar vor ajunge acestea să ocupe un loc important în existenţa noastră? Se pare că da, deoarece astfel de aparate sunt din ce în ce mai accesibile publicului larg.

În acest sens, un pas important în dezvoltarea tehnologiei dronelor a fost făcut în această vară, când compania americană Amazon a efectuat prima livrare cu ajutorul unei drone. Directorul general al companiei, Jeff Bezos, a anunţat, încă din anul 2013, că Amazon va folosi drone pentru a-şi desfăşura activitatea, însă nu era precizat momentul când acest plan urma să fie pus în aplicare. Mai mult decât atât, în luna aprilie a acestui an, Amazon a primit acordul favorabil al Administraţiei Federale a Aviaţiei Americane pentru a începe să-şi desfăşoare programul de livrare cu ajutorul dronelor, denumit „Prime Air”.

Amazon nu este singura companie care îşi propune să folosească dronele pentru transport, proiecte similare fiind iniţiate de Facebook şi Google. Intenţiile acestora, spun specialiştii Administraţiei Aviaţiei Americane, au acaparat imaginea generală asupra evoluţiei tehnologiei dronelor.

Astfel, atenţia publicului este distrasă de gadget-urile folosite de marile companii şi nu cunoaşte faptul că alte firme, dar şi insituţii, folosesc aparate de mici dimensiuni pentru a capta imagini de rezoluţie înaltă, de la înălţimi din ce în ce mai mari. Printre domeniile în care pot fi utilizate dronele se mai numără agricultura (pentru erbicidare), industria energetică (monitorizarea infrastructurii) sau cartografia (observarea daunelor provocate de dezastrele naturale).

Până de curând, în ţările dezvoltate existau reglementări stricte cu privire la folosirea dronelor. În SUA, însă, Administraţia Federală a Aviaţiei a început să facă propuneri în legătură cu utilizarea pe scară largă a acestor aparate de zbor. În acest sens, specialiştii au în vedere permiterea folosirii pe scară largă a dronelor de mici dimensiuni (cu o greutate de maximum 25 kg), pe parcursul zilei, iar noaptea să li se permită zborul doar în raza de observare a operatorilor de zbor avizaţi. O astfel de propunere legislativă ar urma să intre în vigoare în vara anului viitor.

Analiştii economici americani preconizează că tehnologia ce face posibilă producerea dronelor va avea un rol din ce în ce mai important în domeniul industrial. În acest sens, sunt revelatoare investiţiile ce urmează să fie făcute în producerea acestor aparate de zbor: se estimează că piaţa va ajunge la aproximativ 2 miliarde de dolari, până în anul 2020.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase