Home » D:News » Descoperire extraordinară: copiii de doar 10 luni sunt capabili de raţionamente logice. VIDEO

Descoperire extraordinară: copiii de doar 10 luni sunt capabili de raţionamente logice. VIDEO

Publicat: 24.11.2015
Copiii sunt extrem de înţelepţi, au concluzionat cercetătorii din SUA. Ei sunt capabili, mai devreme de 10 luni, să conştientizeze ierarhiile sociale.
Într-un experiment non-verbal cu păpuşile, copiii au participat la diferite scenarii propuse şi au dat dovadă că ştiau care personaje domină pe altele.
 
“Am constatat că, în primul an de viaţă, copiii se pot angaja în acest tip de raţionament logic, care se credea anterior сă apare nu mai devreme de vârsta de aproximativ 4-5 ani”, afirmă conducătorul studiului , Stella Lourenco, psiholog la Universitatea Emory, SUA. 
 
În experiment, copiilor li s-a arătat un videoclip cu trei păpuşi, un elefant, un urs şi un hipopotam, aranjate într-un rând. Toate de aceiaşi dimensiune, dar poziţionate de la stânga la dreapta conform ierarhiei sociale.
 
În primul scenariu, elefantul ţine un urs jucărie, iar ursul ţine un hipopotam, ceea ce sugerează că ursul este mai susceptibil de a fi dominat decât elefantul, iar hipopotamul este mai dominat decât ursul. Copiilor le-a fost, apoi, prezentat un scenariu în care elefantul ia jucăria hipopotam, care atăgea cel mai mult atenţia sugarilor. 
 
„Dominaţia elefantului a încălcat relaţia aşteptată de tranzitiv-deducţie, deoarece ursul a luat jucăria elefant şi hipopotamul a luat jucăria urs”, explică Lourenco.
 
„Copiii au acordat mai multă atenţie scenariului care încalcă concluzia tranzitivă, deoarece încercau să-şi dea seama ce este diferit de ceea ce ei ar fi prezis.”
 
Datele au arătat că cei mai mulţi dintre copii au dovedit comportamente neaşteptate. 23 din 32 de copii au aranjat păpuşile din deducţie tranzitivă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această inferenţă tranzitivă pentru dominaţia socială este importantă în evoluţie, astfel încât mecanismele care sprijină acest tip de raţionament logic fac parte din dezvoltarea noastră timpurie.
 
 
„Este remarcabil că sugarii ar putea face aceste concluzii despre dominaţia socială cu o prezentare minimală”, a spus Regina Paxton Gazes, un psiholog de la Universitatea Bucknell care a proiectat experimentul non-verbal pentru sugari şi a asistat la studiu.
 
Păpuşile au fost, de asemenea, utilizate într-un experiment realizat la începutul acestui an pentru a determina dacă copiii sunt în măsură să înţeleagă situaţiile complexe. Studiul a constatat că un copil de 13 este în măsură să înţeleagă ceea ce poate fi considerat o agresiune, prietenie şi ce înseamnă să fii un spectator.
 
Sursa: Mail Online
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase